Дават на прокурор "детско порно" в помагало

Животът

08-10-2013, 14:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

МОН: Няма обучение без съгласие на родителите

Две жалби са подадени до главния прокурор срещу автори на изданието "Азбука за теб и за мен". Става дума за помагало за учителите как да водят свободно избираемите занятия по сексуално и репродуктивно здраве от 5-и до 8-и клас. Автори на жалбата са лидерката на Сдружението на футболните привърженици Елена Ваташка и адвокатът Раденко Григоров, пише 24chasa.bg.

Първият акцент в документа им е свързан със сесията "Изясняване на ценности" към темата "Моята личност". Там се изисква от водещия да прочете приказката "Момичето и корабният дърводелец". Според фабулата дърводелецът поискал от момичето да преспи с него, за да оправи лодката и така девойката да стигне до годеника си на съседен остров след бурята. Тя го направила, но след това годеникът не искал да я види повече.

Другият момент, възмутил подалите жалбата, е ролева игра, в която всеки от участниците трябва да избере в чия кожа да влезе - на гей, лесбийка, бисексуален, транссексуален или травестит.

Първият пример е класически в психологията за индивидуални поведенчески избори и ценности, обясни ръководителят на авторския екип на помагалото Анина Чилева, психолог, главен експерт в Националния център по обществено здраве и анализи. Приказката не била българска и не приканяла младите към проституция. Специалистката допълни, че чака някой да се обади от прокуратурата, за да му обясни, че "както по света, така и у нас има хора с различна сексуална ориентация". А самото помагало е от 2005 г. и е помогнало на много учители да водят занятията си, уточни Чилева.

МОН: Няма обучение без съгласие на родителите

Ръководството е част от образователен пакет, разработен по проект "Разгръщане на национална програма за репродуктивно здраве" на Министерството на здравеопазването, финансиран от Фонда на ООН за население. Образователният пакет включва Ръководство за учители, книжка за родители и задачи за самостоятелна работа, обясниха от министерството на образованието.

Образователният пакет е разработван към 2000-2002 г. и дейностите са координирани от Националния център по обществено здраве. Екипът, разработил ръководството, включва психолози, сексолози и медицински специалисти.

Помагалото не е минавало на процедура за одобряване през МОН.

Прилагането на помагала в учебния процес не е задължително. В случай че учител прецени, че ще осъществява обучение по сексуално и репродуктивно здраве в свободно избираема подготовка, той има свободата да разработи своя учебна програма, в която да заложи очаквани резултати.

Тази учебна програма се утвърждава от директора на училището и е обект на контрол от страна на инспекторатите. За осъществяването на такова обучение трябва да се е събрала група от желаещи ученици, които със съгласието на своите родители следва да са подали заявление за участие. Следователно не е възможно провеждането на обучение без съгласието на родителите, както и без утвърждаването на учебната програма от директора, който има възможност, в случай че не притежава експертиза, да потърси експертизата на експерт от РИО.

Сексуалното и репродуктивно здраве е един от елементите на здравното образование и знания за него присъстват и в учебната програма за задължителна подготовка. "Необходимостта от образование и възпитание за сексуално и репродуктивно здраве на младите хора е реална и все по-нарастваща особено в съвременното общество, а и особено значима в отделни региони и сред отделни общности и МОН не може да загърби тази необходимост", казаха хората на проф. Клисарова.