Реалната история, вдъхновила прословутия филм „Екзорсистът”

Свят

08-10-2013, 14:32

Автор:

Костадин Симеонов

Всичко от Автора

Филмът „ Екзорсистът”, ужасява публиката по целия свят , откакто го представят на големия екран през 1973 година. Той бе обявен за най-страшен филм на всички времена, но малцина помнят, че този шедьовър сред страшните филми е вдъхновен от действителна случка.

Това е историята на един едномесечен екзорсизъм, направен на 14 - годишно момче от йезуитски свещеници в Мисури през далечната  1949 година.

До днес тийнейджърът от историята носи псевдонима Роуланд  Доу , за да може истинската му самоличност да бъде запазена в тайна. До днес не е ясно как се е казвало момчето в действителност. За него се знае, че е роден в германско семейството на лютерански християнини и е живял с родителите си в окръг Принс Джордж, Мериленд.

„Роуланд” е бил единствено дете и като такова е обичал компанията на възрастните и по-специално тази на неговата леля Хариет. Тя вярвала в задгробния живот и възможността за общуване с духовете на починали хора чрез медиуми.  Лелята учела малкия „Роуланд” как да използва масичка за спиритически сеанси.

Скоро след това родителите на момчето започнали да забелязват странни неща около момчето - леглото се клатело, мебелите се движели през стаята, чували се шумове от драскане от вътрешността на стените.

Когато „Роуланд” бил на 13 години, леля му умира, обаче необяснимите неща около детето продължили.

Родителите му го завели за няколко дни в болница, където лекарите го пуснали с чисто свидетелство. След това те решили, че единствено църквата може да им помогне и се срещнали със свещеник Хюз от римокатолическа местна църква.

Когато видял детето,  отец Хюз заявил, че вярва , че момчето е обсебено и искал разрешение от архиепископ на Вашингтон да започне ритуал на екзорсизъм .

Семейството на  „Роланд” се преместило в дома на роднина в Мисури, където в продължение на няколко седмици, девет свещеници йезуити правели екзорсизъм на момчето.

Един от свещениците  водел  дневник на тези срещи , където голяма част от информацията около предполагаемо обсебване на „Роланд „ е описана подробно.

Там с дата 18 март 1949: „След молитвите започнахме литания на светиите, както е посочено в ритуалът по екзорсизъм . В хода й матрака започна да се разклаща . Тялото на обсебения бе силно надраскано. Думата „HELLO” (Здравей) бе отпечатана на гърдите и бедрото  му Треперенето на матрака престана , когато Отец Боудър благослови легло със светена вода .”

Друг запис съдържа следния пасаж , с дата 11 април 1949 : " В полунощ , отците планира да му даде Свето причастие , но Сатаната няма да бъде доволен от това. При споменаването на на нашия Господ и Тайната вечеря  се появиха драскотини от бедрата до глезените му в тежки линии , на пръв поглед в знак на протест към Светото Причастие . "

Всичко най-накрая приключило , когато по време на последната сесия младо момче, неочаквано извикало : " Сатана ! Аз съм Свети Михаел ! Заповядвам ти да напуснеш това тяло сега! "

След това тялото на момчето започнало да се тресе, а момчето казало " Той е изчезнал! ".

 Тази история впечатлила младия Уилиям  Блейти , тогава студент в университета Джорджтаун , който ще напише  най-продаваният роман във Вашингтон през 1971 година - „Екзорситът” . А книгата му ще вдъхнови едноименния филм.

Години по-късно учени се обединяват около теорията, че той вероятно „Роуланд” страда от психично - здравен проблем, като шизофрения или синдром на Турет.

 

Решете сами дали ще вярвате, че „Роланд” е бил обсебен от Сатаната или не.