Паркът на Царево блесва обновен и модерен с проект за 300 хил. евро

Кметът Георги Лапчев направи символична първа копка на обекта

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев направи днес символична първа копка на инфраструктурен обект по европейски проект за 300 000 евро.  Проектът „Изграждане и реконструкция на Парк Царево - Център” се реализира по Мярка 3.1 от Стратегията за развитие на „Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево” и се финансира на 100% от Стратегията. На събитието присъстваха още председателят на местния Общински съвет Даниел Скулиев, Димо Димов – управител на МИРГ„Приморско-Созопол-Царево”, управителят на фирмата изпълнител – „СТН КОМПАНИ” Наталия Михайлова, ръководителят на екипа инж. Петър Шопов,  общински съветници и граждани.

Целта на проекта е да бъде цялостно възобновен и модернизиран съществуващия парк. Заложено е да се обособи атрактивно, модерно и обезопасено зелено пространство, където ще могат да се съчетават възможностите за отдих и забавление на жителите и гостите на града.

Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, църквата и стария град Василико.

По границите на парка, в цялата му дължина, се предвижда засаждане на различни видове растителност. Всички алеи и подходи към парка са предвидени съобразно изискванията за достъпна среда и позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца.

Осветлението в цялата паркова среда ще се осъществява с прожектори, вградени в земята, светещи вертикално и нагоре. Така ще осветяват короните и стъблата на дърветата, които са разположени в близост до алейната мрежа.

В проекта са предвидени и позиции за разполагане на различни типове пейки и кубчета за сядане. Те ще бъдат от бетон, дърво и метал. Разбира се, ще бъдат поставени и десетки кошчета за отпадъци, за да бъде запазено пространството чисто.

На няколко места в парка се предвижда разполагане на информационни табели за гражданите и туристите. Те ще могат да използват и изградената система за достъп до безжичен интернет.