До 11-и: Изследват бургаски ученици за скрити бъбречни заболявания

Мисия Бургас

09-10-2013, 06:21

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Прегледите започват днес

Медицински екип на Клиниката по детска нефрология в София ще извърши скрининг за скрити бъбречни аномалии на ученици от пет бургаски училища. Това е първото такова проучване за търсене на скрити бъбречни заболявания при деца, което се провежда в Бургас. Инициативата е  на Клиниката по детска нефрология в София и Българско дружество по нефрология в партньорство с Община Бургас. То е в изпълнение на Програма за профилактика на бъбречните заболявания сред младите хора, която започна преди три години.

Изследванията вече са започнали и ще продължат до петък. Манипулациите се извършват на място в учебните заведения, а те са: ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „В. Априлов“, ОУ „Л. Каравелов“, ОУ „Княз Борис“ и ОУ „ П. Р. Славейков“. Прегледите включват: измерване на антропометрични показатели, кръвно налягане, ехография на отделителната система и изследване на урината с тест лента за 12 параметри. Възрастовата група, към  която са насочени е от 0 до 18 години, като основно се изследват деца от 3 до 18- годишна възраст. Екипът, който извършва изследванията се ръководи от доц. д-р Анелия Буева и включва 7 лекари нефролози и специализанти от медицински университети по нефрология и педиатрия.

Подобен скрининг вече е правен в София, Варна, Добрич и Смолян, а следващият град, в който ще бъде проведен е Велико Търново. От старта на програмата до момента са изследвани общо 5 000 деца, като резултатите показват сравнително висока честота на бъбречни аномалии, информира доц.Буева.

От януари тази година от МЗ и НЗОК въведоха задължителен скрининг на новородени деца, навършили 6 месеца, които да преминат ехографско изследване. Тази практика помага да се следи здравословното състояние на детето и дава положителни резултати в по – късен етап от развитието, коментира. д-р Русенов, член на медицинският екип, извършващ изследванията.