Двама с Нобел за Божествената частица

Най-доброто от печата

09-10-2013, 06:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Откривателите на Хигс-бозона взеха най-престижната награда за физика

Откривателите на Хигс-бозона, наричан още "божествената частица", получиха заслужено Нобелова награда за физика вчера за трудовете си, довели до разгадаването на структурата на  Вселената. Белгиецът Франсоа Енглерт и британецът Питър Хигс бяха сочени за фаворити за наградата тази година, след като съществуването на частицата бе доказано на практика миналата година и потвърдено през март т.г. 
Наградата тази година е за нещо малко, което обаче прави всичко различно каза секретарят на Кралската шведска академия на науките при обявяването на приза. Наградата се присъжда "за теоретичното откриване на механизъм, който допринася за нашето разбиране за произхода на масата на субатомните частици и който наскоро бе потвърден с откриването на предсказаната фундаментална частица при експериментите ATLAS и CMS в Големия адронен колайдер в ЦЕРН", сочи официалното съобщение на академията. "Отличената теория е централна част от Стандартния модел на физиката на частиците, описващ как е конструиран светът. Според този модел всичко - от цветята и хората до звездите и планетите, се състои от само няколко градивни блока: частиците на материята", се казва в съобщението.
Отличието ще поделят двама "бащи" на частицата - 80-годишният белгиец Франсоа Енглерт и 84-годишния Питър Хигс. Енглерт и колегите му от Свободния университет в Брюксел са първите, които работят по теорията за масата на частиците и публикуват откритията си през 1964 година. Две седмици по-късно Питър Хигс публикува своя труд, в който за пръв път се споменава съществуването на нова частица, която би трябвало да докаже верността на заключенията им. В следващите десетилетия десетки учени работят по теорията и се опитват да докажат на практика мистериозната частица, чиято задача е да дава маса на останалите частици, изграждащи Вселената. Доказването й на практика обаче стана едва през 2012 година, когато тя бе наблюдавана при експерименти с Големия адронен колайдер в ЦЕРН. Тогава учените обявиха, че са наблюдавали сигнали от частица, отговаряща на характеристиките на Хигс-бозона, въпреки че може да става въпрос и за нов елемент, а не за издирвания бозон. През март т.г. екипът от ЦЕРН обаче потвърди, че това е бил именно Хигс-бозонът. Откритието се смята за едно от най-важните от началото на XXI век и затова имената на Хигс и Енглерт бяха сред най-спряганите за тазгодишния Нобел за физика. 
Двамата учени не скриха вчера радостта си от наградата. 
"Първо си помислех, че не съм награден, защото не видях съобщението", каза Енглерт, след като обявяването на приза закъсня с над един час. После обаче каза, че е много щастлив от отличието.
"Поразен съм от получаването на тази награда и благодаря на Кралската шведска академия. Бих искал да поздравя всички онези, които допринесоха за откриването на тази нова частица, и да благодаря на семейството, приятелите и колегите ми за подкрепата им", каза Хигс. 
Шефът на ЦЕРН Ролф Хойер сподели, че е много развълнуван, че наградата е отишла в областта на физиката на частиците. "Откриването на Хигс-бозона в ЦЕРН миналата година, което потвърждава механизма на Брут-Енглерт-Хигс, е кулминацията на десетилетия интелектуални усилия от много хора по целия свят", допълва той. 
Хигс-бозонът бе липсващото звено 
в Стандартния модел за съществуването на Вселената, който обяснява от какво е съставен светът ни и как си взаимодействат най-малките градивни елементи в него - елементарните частици. Моделът е съставен от общо 12 частици, от които всички без една бяха експериментално наблюдавани. Липсващото звено бе частицата, която би трябвало да дава маса на материята, тъй като никоя от останалите частици не е известно да има такива свойства.