Финансов експерт предупреждава: Българите прогресивно обедняват

Най-доброто от печата

09-10-2013, 06:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всеки, който не може да си намери работа, изпада в крайна бедност, защото му се нарушава стандарта на живот”, отбеляза финансовият експерт Мика Зайкова

"Българите прогресивно обедняват и задлъжняват". Това заяви в интервю за „Фокус” финансовият експерт Мика Зайкова във връзка с данните, че само за една година най-бедните българи са станали 26 000 повече. Няколко са основните причини за това страната ни да e сред най-бедните в Европейския съюз. Например фактът, че до септември 2013 година безработицата у нас отчиташе само ръст.

„Всеки, който не може да си намери работа, изпада в крайна бедност, защото му се нарушава стандарта на живот”, отбеляза финансовият експерт. По думите й важна роля за тежката социална обстановка в страната са изиграли и протестите на хиляди българи срещу монополите, тъй като те дълбоко бъркат в българския джоб. Мика Зайкова обясни, че последната отчетена инфлация се дължи на това, че крайната бедност у нас е сринала потреблението до нула.

„Повече от половината българи не живеят с изчисления от синдикатите минимален доход, а именно 556 лева на член от семейството на месец”, посочи още Зайкова. Според нея – България не е спирала да произвежда много работещи бедни, тъй като минималната работна заплата е по-ниска от нужната.

Финансовият експерт отбеляза, че други европейски страни вече излизат от кризата и ние ще успеем като страна с отворена пазарна икономика да тръгнем заедно с тях.

„Не е радостна вестта, че има дефлация за пенсионерите, но може да се вдигне ръста на осигурителните доходи. Заявено е намерение и да се повиши минималната работна заплата, която малко или много е катализатор за доходите. Свидетели сме и на едно желание за увеличение дори и с 5% на заплатите на хората от бюджетната сфера – лекари, учители, а не на чиновници”, коментира Зайкова.