Промишленото производство продължава да се свива

Най-доброто от печата

09-10-2013, 06:37

Снимка:

Георги Кожухаров

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спадът през август е с 2.4% на годишна база. В търговията на дребно е отчетен 4.2% ръст

Промишленото производство е продължило да намалява и през август, а търговията на дребно се развива възходящо. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Свиването при индустрията е било 2.4 на сто спрямо година по-рано, като темповете на влошаване се забавят минимално спрямо юли. Отчетеният тогава годишен спад беше с 2.6 процента. Най-осезаемо в сравнение с август 2012 г. е забавянето в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. В преработващата промишленост също е отчетено свиване. В отделните подсектори на преработващата промишленост най-сериозно е влошаването на ситуацията в ремонта и инсталирането на машини и оборудване, където е отчетено годишно свиване на дейността с 25.3%.

Въпреки че на годишна база отчита най-малък спад, преработващата промишленост е единственият от трите отрасъла, съставящи индекса на промишленото производство, който се забавя спрямо юли. Свиването на месечна база е с 0.4%, като в най-голяма степен за него натежават спадът в производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, на лекарствени вещества и продукти и на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти. Същевременно, данните на националната статистика показват съживяване при добивната промишленост, която отчита повишаване от 8.3% в сравнение с юли. Подобрение има и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, където повишението е с 1.9% на месечна база. Така за август общият индекс на промишленото производство отбелязва ръст с 0.9% в сравнение с юли.

Продажбите на дребно се увеличават 

През август се запазва наблюдаваната през последните месеци тенденция на подобрение в търговията на дребно. Към края на месеца оборотите в сектора са с 4.9% по-високи спрямо август 2012 г. (при отчетен годишен ръст от 4.2 на сто през юли). Сравнението на месечна база също е положително, като отчетеното нарастване на продажбите е с 0.4%. За последния месец увеличение на търговията се наблюдава в почти всички икономически групи, но то е само малко над един процент. Продажбите на дребно на текстил, облекло, обувки и кожени изделия растат с 1.3%, а тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.1 на сто. Също с 1.1 процента са се увеличили и оборотите в търговията с фармацевтични и медицински стоки. Продажбите по пощата, телефона или по интернет обаче намаляват спрямо юли, като отчетеният спад е с 1.2%.

Сравнението на годишна база показва свиване на оборотите само при търговията с компютърна и комуникационна техника, където е отчетен спад от 5.4 на сто. В останалите сегменти оборотите се повишават, като най-съществен е ръстът при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 22.5 процента.

Спадът в строителството продължава

И през август статистиката показва запазване на низходящата тенденция в строителния сектор. По предварителни данни на НСИ индексът на продукцията в сегмента е с 1% по-нисък спрямо юли, като свиването е с 1.1 на сто при силно зависимото от публични проекти градско и инженерно строителство и с 0.8% при строителството на сгради. На годишна база също е отчетено намаляване на строителната продукция с 9.5 процента.