Блокадата на граничен пункт "Лесово" продължава

Новините

09-10-2013, 06:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

16 км. опашки се извиват на границата между България и Турция

10-километрови опашки от камиони се извиват на границата между България и Турция в района ан пенкт Лесово. Блокадата продължава вече втори ден, а пункта е затворен от турските тираджии.

 
Протестът започна преди ден на Капъ Куле, когато четири турски тира затапиха входа и изхода. В момента е блокиран е целия турски пункт. По информация на нашите митнически инспектори, в изходната част на пункта опашката от чакащи била с дължина повече от 16 км., очевидци сред блокираните обаче твърдят, че тя е поне 30-километрова. Въпреки недоволството и на двата пункта се пропускат леки автомобили, микробуси и автобуси, поясниха от гранична полиция.

Напълно възможно е ситуация да се усложни, тъй като пътуващите към Капитан Андреево отказват да спират по паркингите на магистралата. От полицията също потвръдиха, че не отбиват тировете, защото шофьорите ми не искат да се връщат или да чакат, а искат да преминат и предпочитат да стоят в опашката.

Недоволството на чуждестранните превозвачи беше провокирано от започналите засилени проверки от инспектори на държавната автомобилна администрация. Контролът се извършва на самата граница и това изнерви турските превозвачи, коментираха от асоциацията на българските превозвачи. Снощи от там съобщиха пред Дарик, че ДАА е клекнала пред турската блокада и на проверяващите екипи е било разпоредено да не санкционират, установени нарушители и да ги пропускат безпроблемно.