Известни музиканти ще участват с концерт в рамките на Августиада

Стара Загора Лайф

09-10-2013, 11:21

Снимка:

РИМ Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Известните музиканти Атанас Диновски и Пол Шуберт от Австрия ще участват с концерт по време на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който се провежда в Стара Загора от 18 до 20 октомври.

Музикантите ще представят своето изкуство на 19 октомври от 19,30 часа заедно с изпълнители от Държавна опера Стара Загора. Концертът ще се състои на сцената на Операта.
Атанас Диновски (роден през 1988) е редовен победител в национални конкурси за акордеонисти и солфеж. От 2007 г. досега е канен на различни събития в ролята на класически акордеонист, танго изпълнител, балкански музикант и бандонеонист както в солови, така и в ансамблови представления. Той свири предимно в Германия и Австрия, но е отдаден и на работата си като учител по акордеон и ръководител на музикални уъркшопи. Завършил е с отличие две висши образования - в сферата на изкуството и педагогиката при проф. Алфред Мелихар (Alfred Melichar) в частния университет Anton Bruckner в Линц (Австрия). Има издаден албум чрез австрийската звукозаписна компания Extraplatte. Пол Шуберт (роден през 1994) е един от най-известните млади австрийски акордеонисти. От 2007 г. досега свири редовно соло или в различни ансамбли на музикални събития като Международния фестивал за акордеонисти във Виена. Работил е с André Heller, Otto Lechner, както и с музиканти от Söhne Mannheims и други. Музиката на Пол е звучала в ефира на радиа от Германия, Австрия и Люксембург. Той е победител в множество конкурси за композиране, пиано и акордеон и е печелил приза на спонсорите на Австрийските световни музикални награди. Издадени албуми: Winterrose (2008), Laub (2010), so oder so (с трио akk:zent, 2012). Целта на двамата музиканти е да открият един изцяло нов музикален език и естетика.Те се стремят към нея като комбинират различни подходи от югоизточните и северните европейски музикални традиции, както и от съвременната музика и джаза. Това не е постмодерен коктейл от звуци в менюто - приликите и разликите се допълват и доразвиват, разделените части са съчетани или интерпретирани по иновативен начин. Резултатът е нов вид музика, понякога мощна, понякога релаксираща.
Организаторите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада канят всички старозагорци и гости на града да посетят събитието, което се провежда в сградата на Регионален исторически музей - Стара Загора и е съпроводено с богата културна програма.