290 деца заминават за чужбина, 45 се връщат

Мисия Добрич

09-10-2013, 14:54

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

45 документа на ученици от 2 до 11 клас са легализирали

Двойно повече деца на емигранти са се върнали в добричките училища тази година, сравнение с миналата, съобщи директорът на РИ по образованието Петър Петров, цитиран от радио „Добруджа".

Тази година са легализирали 45 документа на ученици от 2 до 11 клас, завърнали се от чужбина. Основно се прибират ученици, които са пребивавали известно време в Испания, Гърция, както и Полша. Има и деца, които са учили в чужбина по 4-5 години, коментира Петров. Той уточни, че единственото условие за завръщащите се от чужбина деца, е да държат изпит по Български език, ако не са го учили зад граница. Независимо кой клас е завършило детето там, Инспекторатът решава в кой клас да бъде записан ученикът тук.

През миналата година заради заминаване извън граница, добричките учебни заведения са напуснали 290 деца. Има такива, които пребивават само по няколко месеца в чужбина и след това се връщат и затова не може да се каже точният брой на децата, които са останали там или са се върнали след това, допълва Петров.