Шумът по пловдивските улици непоносим, ограничават скоростта

Мисия Пловдив

09-10-2013, 15:23

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

11 акта на нарушители съставиха инспектори

11 акта за надвишени норми на шум са съставили служителите на Пловдивският общински инспекторат през септември. Общо 60 са подадените сигнали. Най-големи нарушители са заведенията и денонощните магазини.

За първи път е измервано и нивото на шум от автомобилите, посочи директорът на инспектората Владо Илиев. Високи стойности са установени по ключови булеварди и улици в града – "Руски", "Дунав" и "Васил Левски". Заради силен шум се въвежда ограничение от 30 километра в час за автомобилите по улица "Константин Геров".

По булевард "Руски" средно на час преминават между 2700 и 2900 коли, посочи Илиев. Подобна е и ситуацията по другите две възлови пътни артерии. Трафикът по "Дунав" и "Васил Левски" може да се разтовари единствено, ако бъде построен новия булевард "Северен". Нивото на шум по "Руски" може да се намали чрез подмяна на уличната настилка.

И двата проекта обаче са под въпрос, тъй като за финансирането им се разчиташе на втория заем, който за пореден път беше спрян от областния управител Венцислав Каймаканов.

По основните булеварди не може да се въведе ограничение в скоростта, тъй като това би довело до големи задръствания. Такава мярка обаче ще бъде прилагана за малките улици в кварталите, коментира още шефът на инспектората, предава Радио Пловдив.