С първия сняг става ясно кои училища затварят

Мисия Варна

09-10-2013, 18:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училища стоят празни, други се пукат по шевовете

Оздравителното училище пред затваряне

До 1 декември дирекция  "Образование" ще е готова с концепцията за оптимизацията на училищата във Варна. Това съобщи, вече спечелилата конкурса за шеф на дирекцията Лилия Христова. По думите й с първия сняг ще стане ясно, кои училища ще бъдат затворени, за кои ще се наложи търсене на сграден фонд, кои ще бъдат обединени. 

При всички случаи най-важната цел на оптимизацията е разделянето на двойките школа, които делят една сграда. 

Четири са двойките училища във Варна, които трябва да бъдат разделени, за да си има всяко школо свой до и да работи по собствените си правила, уточни Христова. Една от двойките са станалите вече прословути с враждата си основно училище "Захари Стоянов" и Математическата гимназия. 

За тях решение ще има на още 1 ноември, обеща Христова. Дотогава ще стане ясно как ще се реши дългогодишния спор между двете школа. 

"При всички случаи отправната точка, по която ще работим е основното училище да остане на територията на кв. "Чайка", уточни образователната шефка. За по-бързото разрешаване на проблема е създаде и работна група, включваща хора от местната администрация, експерти от Регионалния инспекторат, дори и IT специалисти, които да дадат становище за мрежите, кабелите и оборудването, които Математическа гимназия е внедрила в сградата. 

Оздравителното училище е пред затваряне, обяви още Лилия Христова. Школото е със затихващи функции и в него учат едва 32 деца. Тази есен едва са започнали учебната година, заради липсата на пари за ремонти. 

Общината Варна, която е  съсобственик на терена на училището заедно с Полиграфическия комбинат - София е твърдо решена да изкупи частта на другия собственик. Имотът се намира между Св. Константин и Златни пясъци и е близо 5 декара. На него може да се изгради още едно училище, такова с детска градина към него или само забавачница, която да реши проблема на хората в района, стана ясно още от думите на Христова.