Жителите на блок с население колкото село изнемогват заради огромни сметки

Животът

10-10-2013, 11:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

150 семейства плащат в пъти ток и вода, заради задълженията на строител

Близо 150 семейства, живеещи в нов жилищен блок на "Меден Рудник" плащат огромни сметки за ток и вода, заради задължения на фирмата, която е строител на сградата.

Тя имала неплатени суми към двете  дружества ЕВН и ВиК, поради което не са й издадени и индивидуални партиди. Така живущите в новата кооперация се оказало, че плащат сметки за промишлени ток и вода. 

По думите на собственици, цитирани от БНТ, още през февруари те са дали по около 900 лева на строителната фирма, за да им пусне тока с нормална мощност и по 30 лева за индивидуални водомери. Хората обаче са притеснени, че сумите не са внесени в ЕВН и ВиК.

От строителната фирма пък твърдят, че причина за забавянето на включването е, че не всички собственици са платили въпросните суми. Хората, които са си купили апартаменти в квартала не могат да ремонтират и обзаведат домовете си, тъй като нямат ток и вода и част от тях дори са принудени да живеят под наем.
Те многократно са подавали жалби до омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов. Но отговорът бил, че до месец-два би трябвало на жителите в блока да се издадат индивидуални партиди за ток и вода. Според Атанасов това не е единичен случай и в подобно положение са има още много домакинства в града и съседни общини.