Само по 70 лв. обезщетение за избитите кози в Странджа

Животът

10-10-2013, 16:08

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стоилово още чака обезщетения за избитите стада

Раздаването на парите започва утре

Стопаните на избитите заради шарка 100 кози и овце от село Стоилово ще бъдат обезщетени в петък, когато те ще получат по 70-75 лева за коза и по 120 лева за убита овца.

Това съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. Никой от местните хора не е доволен от обезпечението, предаде в. "Монитор".

"Третират ни като трета ръка хора. 70 лева – това ли са европейските стандарти?! За 70 лева не може да се купи нито яре, нито коза. Странджанските животни са селектирани от 100 години. Да кажат какво обезпечават с тези пари!”, настояват хората.

Те се жалват, че с млякото и месото от една коза или овца са можели да изкарат зимата, но със 70 или 120 лева няма да могат.

"Това месо си го гледаме за себе си, а сега ще трябва да си купуваме чужди салами. Някои от козите и овцете бяха бременни, да не говорим за вълната...", оплака се възрастен мъж от Стоилово.

Местните подозират, че стадата и кучетата им пречат на ловните полета наблизо. Преди избиха животните в село Младежко, сега – в Стоилово. Сега и да имат болно животно, не смеят да извикат ветеринар, за да не открият шарка или шап.