За 43 години 41 поскъпвания на тока

Животът

11-10-2013, 08:44

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От 43 години айтозлия води статистика за цената на тока

От всичките поскъпвания обаче само две са по времето на Тодор Живков, всички останали са след демокрацията

43 г. Колю Танев от Айтос събира сметките си за ток и педантично описва стойностите на дневната и нощната тарифа в тефтер и как те се изменят през годините. 82-годишният бивш военен, който е бил и шофьор, и разносвач на вестници, а по образование е шлосер, водел паралелното счетоводство на енергото като хоби, пише в. "24 часа".

“Започнах, защото ми беше приятно и интересно, но най-важното беше, че поддържах този интерес през годините - за такова нещо се иска постоянство и труд”, разказва бай Колю.

Наскоро синтезирал труда си в таблица от 3 листа, в която е отбелязал четливо какви метаморфози е претърпяла стойността на киловатчас еленергия от 1970 до 2013 г.
“Вижте добре - цели 41 промени в цената съм регистрирал”, показва дядото.

От пръв поглед се вижда, че цената на тока е била закована на 0,022 лв. за киловатчас дневна и 0,010 лв. - нощна от 1970 до 1979 г. Цели 9 години тарифата е била минимална
и твърда.

“Не го мислехме тогава тока, сметките бяха незначителни”, спомня си айтозлията.
С 1 ст. се вдига дневната през 1980 г. и така си остава 5 г., сочат анализите на бившия военен. После цените, четливо подредени в таблицата, продължават плавно да се вдигат.

Дядото набляга на 1996 г., когато цената на тока се променя 7 пъти. Следват бурните 1997-1999 г., когато инфлацията срива икономиката. След деноминацията на парите и тарифите за тока се укротяват и стават отново жълти стотинки.

“До 2006 г. токът не се облагаше с ДДС. Първите сметки с този данък се появиха през юли 2007 г. Ето, вижте, отбелязал съм го на таблицата”, показва бившият военен.
Докато преглежда таблицата с репортер на “24 часа”, намира пропуск - за 2007 и 2008 г. няма нанесени цени с ДДС.

Веднага праща дъщеря си за калкулатор, връчва го на репортера и се успокоява едва когато цифрите са добавени, макар и на ръка в иначе суперпрегледната му таблица.
От 2012 г. е започнал да изчислява и колко е платил на енергото за ток. Същите сметки води и за тази година.

Равносметката е следната - за 2012 г. 393 лв., за тази досега е дал 306 лв. Живее с пенсия от 300 лв. “Стигал съм до 100 лв. на месец през зимата, по-голяма сметка не съм имал”, казва пенсионерът.

Дъщеря му вметва, че едва ли има по-изряден клиент на енергото - плаща си сметките веднага щом излязат. За годините през социализма въобще не е водил статистика колко е плащал, но казва, че общо за 43 г. е платил толкова, че с парите вероятно е можел да си купи вила и кола.

Айтозлията е наследил уменията си да смята от баща си, който можел да прави всякакви изчисления наум и водел цялата отчетност на ТКЗС, в което бил бригадир, макар че имал само I клас.

След като завършил средното си образование във фабрично-заводското училище в Бургас, Колю Танев става шлосер и се включва в бригадирското движение. Участвал е в изграждането на яз. “Копринка” и азотно-торовия завод в Димитровград. Следва 3-годишна военна служба в София, а след нея поработва като шофьор. После става военен в айтоско поделение.

След като се пенсионира, бай Колю се хваща като шофьор в пощата на Айтос, където работи 15 г. Последният му трудов стаж е като разносвач на вестници.

“Разнасях пресата с чанта из целия град 17 г. - от 1995 г. до миналата година. И преди това ме знаеха, но покрай вестниците всички в града ме опознаха. Вашия вестник
много го търсеха, към “24 часа” винаги е имало интерес”, прави равносметка 82-годишнят айтозлия.

И като разносвач на вестници, и като военен най-приятни му били сметките, като се отчитал. В папката, с която сяда на масата в хола, има не само изчисления за ток, но и за други комунални нужди. В отделни пликове грижливо са събрани фактури за мобилния му телефон, за водата и др.

От 7 г. възрастният мъж е вдовец, живее сам в приветлив апартамент в центъра на Айтос и се радва на син, дъщеря, 3 внучки и двама правнуци. Ядосва се обаче, че никой от
наследниците не проявявал неговия интерес към сметките и дори когато настоявал да им покаже изчисленията си за тока от 1970 г. насам, те не се вълнували особено.

Сред документацията в папките има и лист, на който е начертано родословното дърво на фамилията. Показва го с гордост, но още по-горд е, че едната от внучките му, която живее в Германия, занесла листа с имената на роднините чак там, за да го покаже на приятелите си.

Въпреки че е на преклонните 82 г., които изобщо не му личат, Колю Танев не седи със скръстени ръце. Занимава се с поправка на чадъри, направил си е и визитки. “Поправям ги срещу едно левче, за да не е съвсем без пари”, усмихва се някогашният участник в бригадирското движение.

Следи новините и протестите, които в началото одобрил, понеже били по неговата част - за надутите сметки за ток. “Сега обаче не са прави тия, дето думкат. Струва ми се, че протестите вече са срещу заплащане”, коментира пенсионерът.