Полицията бори ало-измамите с листовки

Мисия Пловдив

11-10-2013, 13:44

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на "ало" измамите, 10 само за ден

Ало-измамници ужилиха баба с 6000 лв.

Поставят брошурите в кметства, пощи, магазини и др.

Във връзка със зачестилите напоследък телефонни измами в областта ОДМВР-Пловдив започва публикуването на брошури с превантивни съвети. Те ще бъдат поставени в сградите на кметства, пощи, магазини и други обществени обекти. Листовките ще започзнаят гражданите с най-популярните схеми на телефонните измамници и начините да се пазят от тях.

Полицията предупреждава, че сценариите за измами са различни. Напоследък обаче повече са тези, при които се искат пари за спешна операция или за освобождаване от арест на близък, предизвикал пътен инцидент със загинал човек. Гражданите трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и владеят множество техники за заблуда.

Най-често потърпевши на такива престъпни схеми са хора над 65-годишна възраст, които по-трудно реагират на емоционалния стрес. Важно при такъв тип измами е да се овладее силната моментна емоция. При телефонни измами съветваме да се прекъсне разговора и да се направи опит за връзка с роднината, замесен в схемата, или с друг близък или съсед.

От полицията напомнят още веднъж, че в никакъв случай при подобни телефонни обаждания от непознати, представили се за лекари, адвокати, полицаи или роднини, не бива да се предприемат разплащания. Не давайте пари на непознати лица или услужливи таксиметрови шофьори. Трансфер на пари по този начин е сигурен белег за измама. И още един съвет - при всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било, се съветвайте с близки хора, на които със сигурност знаете телефонните номера. Позвънете и на полицията или на тел. 112, съветват от МВР.