Държавата отказа помощ на дете с тумор

Животът

11-10-2013, 15:49

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

2-годишната Стефи се бори с рака! Нужни са 93 000 евро за лечение

Кошмарът за двегодишната Стефани и семейството й започва през миналия декември. Тогава тя е приета в болница с ларингит. След изписването обаче детето започва да държи главичката си наклонена.

„Всички казват „това е инфекция", но след януари започнахме да обикаляме по лекарите. През два - три дни бяхме в спешните, където казваха, че й растат зъбки", разказва майката пред Нова телевизия.

Няколко месеца по-късно лекарите решават да направят ядрено-магнитен резонанс на детето. При него се установява, че Стефи има сраснал с гръбначния мозък тумор.

Българските лекари не давали никакъв шанс детето да се изправи отново на краката си. Благодарение на силния си характер, невръстното момиченце геройски се възстановява. Малката знаела какво й е и дори обяснявала на играчките си, че имала киста на главичката си, която й пречела да се храни. Въпреки прогнозите на медиците, че няма да успее да проходи без физиотерапия, на Великден Стефани успява.

Това е второто прохождане на малката. Операцията обаче се оказва недостатъчна. Следват още манипулации до деня, в който лекарите обясняват на майката, че детето й няма да живее.

Родителите на Стефи правят запитване до Фонда за лечение на деца в чужбина. Макар и три седмици след молбата им, държавата отпуска пари за преглед в Турция. Там правят друга операция на детето. Нашите медици са категорични, че малката ще умре, докато колегите им в Турция дават надежда за пълно оздравяване.

Необходимата сума за лечение на детето е 93 000 евро. За тези пари Стефи трябва да премине през общо 50 курса на химиотерапия в Турция. От Фонда за лечение на деца в чужбина отказват да отпуснат парите с мотива, че същата процедура можело да се направи и у нас, т.е. при лекарите, които не вярват, че малката Стефи може да се спаси.

Родителите отдавна са загубили вяра в българското здравеопазване и започват да събират пари за лечението на детето. Майката е регистрирана на трудовата борса, но от следващия месец спира да получава пари. Бащата пък работи за 600 лева на месец. С много усилия и чужда помощ те са успели да платят няколко от курсовете. 

Отскоро на името на детето е открит DMS номер. Чрез него родителите на Стефи се надяват да съберат нужните пари и да излекуват детето. Всеки, който иска да помогне, може да изпрати дарителски SMS на DMS STEFI на номер 17 777.