Агенти на ДС ще ръководят обществените медии

Политика

11-10-2013, 20:38

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Истината за преврата на 9 септемри 1944г

Това е все едно в следвоенна Германия да назначат бившите служители на Гьобелс, пише докладчикът по делото

Конституционният съд премахна лустрационните текстове от Закона за радиото и телевизията, които забраняваха на служители и сътрудници на Държавна сигурност да участват в управлението на БНТ и БНР и да са членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).
Според съдиите разпоредбите, ограничаващи бившите агенти от заемането на ръководни постове, противоречат на Конституцията и на Конвенцията за защита правата на човека.
"В съвременната демократична държава е недопустимо която и да е свобода, включително и свободата на медиите от всякаква цензура, да бъде гарантирана посредством законодателно ограничаване на конституционни права на гражданите", пише в решението от днес на съда.
Решението е прокарано с минимален брой от необходимите за това гласове - седем гласа "за" срещу трима с особено мнение – на Благовест Пунев (който е докладчик по делото), Кети Маркова и Анастас Анастасов. Двама от конституционните съдии днес не са участвали в заседението – Стефка Стоева и Румен Ненков.
Според съдиите, гласували "за" лустрацията е дискриминация по своята същност и противоречи на Конституцията. Те припомнят, че през годините практиката на КС е еднозначна в това отношение.
Тримата съдии с особено мнение обаче оспорват твърденията на колегите си. Те заявяват, че Законът за досиетата гарантира правото на защита на хората, които са осветени като сътрудници на репресивния апарат на БКП. Те напомнят, че законът не е приет единствено за да осигури достъп на обществото до информация за ДС, но и да да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на такива длъжности.
"Посочената позиция (на мнозинството) е израз на вулгаризирана версия на юридическия позитивизъм, представляваща концепция, според която правото е ценностно неутрално по отношение на общочовешкия морален опит. Тя е неприемлива, защото извежда неговата легитимност само от това, че то е установено от държавата, независимо от това дали е тоталитарна по същността си и нихилистична по отношение на човешките права", посочват тримата съдии.
Според докладчика по делото Благовест Пунев лустрацията по никакъв начин не нарушава Конституцията, както и основни човешки права. "Обратното разбиране би означавало, че например в следвоенна Германия по съображения, че не трябва да се ограничават конституционни права, би следвало да се допуснат на ръководни позиции в най-важните държавни медии бивши служители на ведомството на д-р Гьобелс, които да определят професионалните стандарти на основните обществени информационни институции, въпреки че при бившия режим по служебна характеристика са били цензори и дезинформатори", пише той.

Припомняме, че нормите бяха приети през далечната 1998 година със Закона за радио и телевизия, но никой не беше ги атакувал до началото на тази година, когато това направиха 57 депутати от БСП и ДПС. Обяснението е просто - при провеждането на конкурси и избори на членове не се бяха явявали кандидати с принадлежност към ДС. Възражения срещу текстовете обаче е имало през всичките години с аргумента, че в България лустрация не е провеждана и за никои държавни постове няма изискване за непринадлежност към ДС.