Ловците от Добрич ще строят хижа в Кобаклъка

Мисия Добрич

12-10-2013, 15:00

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Един авджия плаща годишно около 100 лева членски внос


Ловците в Добрич скоро ще имат свой дом. Очаква се през този месец от Министерството на земеделието и горите да бъдат утвърдени всички необходими документи, съобщи председателят на УС на Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Добрич Илия Михайлов, цитиран от Дарик радио. Осигурено е и финансиране, чакат се само разрешителните.
Домът на ловците в Добрич ще се изгради до стрелбището в местността Кобаклъка, върху имот от 3 декара. Постройката ще бъде 250 кв.м, на два етажа. Сградата ще се ползва за дружеските мероприятия, общи събрания, събори, вечеринки. Михайлов припомни в ефира на Дарик радио Добрич, че базата в областния център е била отнета през 90-те години на 20 век и оттогава авджиите в града нямат хижа. За щастие, в последните години има положителна тенденция за изграждане на ловни домове и вече в областта има 10 новопостроени, съобщи председателят на сдружението.
Ловно-рибарското дружество в Добрич е едно от най-големите в страната - наброява 1 000 души и стопанисва 36 ловно-стопански района с обща площ 119 000 хектара. Годишно един авджия плаща около 100 лева за членски внос, държавни и други такси, сподели още Михайлов.
40 лева от таксата на всеки ловец отива за подхранване на дивеча, като за миналия сезон са отделени близо 40 000 лева, с които са осигурени 50 тона фураж.
Илия Михайлов сподели, че се надява за бракониерството да бъдат взети мерки на централно ниво, както и да се осигури паричен стимул за отсрел на хищници.