Протестиращи призовават към гражданско неподчинение

Мисия София

12-10-2013, 15:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Те предвиждат, че протестите ще ударят своя пик, след като дойдат сметките за парно

"Аз съм за гражданско неподчинение. Трябва да има радикализация на протеста", заяви Теодор Михайлов, представител на протестиращите, в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7.

Активистката Елисавета Белобрадова подкрепи позицията му. Според Белобрадова радикализацията на протеста има смисъл, ако има достатъчна критична маса. "Трябва да има достатъчна воля, на достатъчно граждани", допълни тя.

Протестиращите влязоха в студиото с преметнати през врата лични карти. Символично те искат да улеснят полицаите при проверка. "Искат ни личните карти, за ясна легитимация на хората, които стоят срещу тях", каза още Елисавета Белобрадова.

Двамата предвиждат, че протестите ще ударят своя пик, след като дойдат сметките за парно, а оставката на правителството ще е крайно нужна. "Какво ще се случи оттук нататък ще го кажат хората. Не сме ние тези, които да кажем кой ще поеме властта", допълниха те.

Друго от предвижданията на активистите е, че "Атака" няма да влезе в парламента. Михайлов обаче отказа да прави прогнози кои ще заемат тяхното място.

Белобрадова пък изказа мнение, че съпротивата и гражданското самосъзнание еволюират, но все още хората се страхуват да излязат на протест, водени от "битов страх".