БСП, обречени сте. Сега накъде?

Политика

12-10-2013, 18:03

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Столетницата буквално е вкопчена в ДПС

Георги Първанов бе категоричен, че БСП е заложник на "Атака" и на собственото си ръководство. Според експрезидента паритята отдавна е в изолация, пише в."Сега".

На кого обаче е заложник БСП? Всъщност истинските "окови" на социалистите е ДПС. Очевидно е, че без Движението за права и свободи те не могат да управляват и единственото видимо бъдеще е в още по-тесен съюз с тях.

Проблемът е обаче, че подръжниците на партията тотално отхърлят ДПС и смятат партията на Местан за "нечистоплътна". Фактите обаче са си факти: без ДПС БСП са загубени. А Столетницата не би се отказала така лесно от властта.

Как една партия със 120-годишна история, 1 млн. избиратели, стотици първични организации и с европейски социалистически лидер се докара до това състояние? Изследователите ще кажат след десетилетия. Как най-голямата политическа организация в България стигна до там - тя е наясно, че без ДПС е загубена. Ние не знаем има ли харем ДПС, но жена има - БСП.

Вкопчването на БСП в ДПС обаче е нож с две остриета. Да, то осигурява власт, но в същото време я изолира. Техният съюз им ражда естествени контрасъюзи - към днешна дата 3/4 от българските партии, съответно и избирателите им, съществуват, за да се противостоят на социалистическата.

Като цяло, нищо хубаво не очаква Столетницата и освен проблемите да се задълбочават, друг вариант няма. Дори "Атака" с останалия си малък капацитет разбира, че са на потъващ кораб и ще го напуснат преди изборите. А от другата страна дясното ветрило се разтваря, прибира националисти, приобщава различни обществени групи, най-важното - електорат.

Защо БСП наистина се е объркала много? Защото ДПС от своя страна пък може без нея. Завивала е надясно, пак ще го прави. Това обаче не може да се каже за социалистите и тази зависимост е огромното страшно унижение за партията.

Какво реално може да стори БСП без ДПС? Нищо. В същото време обаче електоратът й буквално мрази партията на Местан и това поставя Станишев и компания в страшен капан. Накъде? Разбира се, партията може да се коалира и с други формации, направи го с НДСВ. Но коалиция с трети не може да има без задължително обвързване с втория.

Първанов може и да критикува Станишев, но той също има вина за сегашното положение на БСП. Станишев едиствено продължи в неговите стъпки и още повече сближи две формации. Формации, които реално са несъвместими.

През май т.г. ДПС загуби 170 000 гласа спрямо 2009 г., което всъщност е загуба и за БСП. По-важното - обществото се променя, навлизат нови течения и нагласи, а консервативната Столетница е обречена на изолация. Като единствена лява партия безалтернативността я затваря. Единствената възможност обективно се оказва ДПС. В последните 13 години българската политика бе връхлетяна от три популистки вълни: две големи (НДСВ и ГЕРБ) в център-дясно и една малка ("Атака"), "отхапала" червен електорат.

БСП - обречени сте. Дясното у нас се смята сега за модерно, европейско, реформистко; лявото - за носител на старото. Ако бяхте малко по-далновидни, отдавна щяхте да сте направили друг завой. А сега накъде?