Започват реалните дейности по водния цикъл на Созопол

Новините

13-10-2013, 06:20

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деян Донков снима филм в Созопол

Слай строи сарай в Созопол?

Ще се изградят помпени станции в Стария град и реконструирана помпена станция-Хармани

До седмица предстои да стартираме работата по Интегрирания воден цикъл на Созопол. Ще се изградят помпени станции в Стария град, реконструирана помпена станция-Хармани, ще се изградят колектори и тласкател към пречиствателната станция.

Това заяви за зам-кметът Петя Чапевова на града, предаде радио "Фокус". По думите й предстои сериозен строителен сезон и община Созопол е направила строга организация.

"Строителните дейности на входната помпена станция не са спирали. Тя е в много напреднал етап. Въврят обществените поръчки за избор на проектант и строител на пречиствателната станция, паралелно с това и дълбокоморското заустване. Пречиствателната станция ще поема водите както от Созопол, така и от Черноморец", посочи Чапевова. До края на следващата година трябва да завършат строителните дейности. 

Равна гора ще е единственото созополско село с пълен воден цикъл

Село Равна гора ще е единственото созополско село с пълен воден цикъл, ако бъде одобрено предложението на общината. Петя Чапевова допълни, че кандидатстват пред ПУДОС за доизграждане на канализацията на селото. По мярка 321 вече е изградена изцяло водопроводна мрежа, частично канализационна и пречиствателна станция.

Общината кандидатства пред ДФ Земеделие по мярка 321 за изграждане на водопроводи и в селата Росен и Крушевец. През следващия програмен период местна инициативна група Созопол-Приморско ще кандидатства по Програма за развитие на селските райони, ос 4. Сформирана е и местна инициативна рибарска група между общините Созопол, Приморско и Царево. Тя има три проектни предложения.

"По първото сме пред подписване на договор за т. нар меки мерки, една информационна кампания за рибните ресурси в Созопол. Пред подписване на договор сме и за ремонт на Художествена галерия –Созопол и третият проект, който в момента се разглежда в София е за изграждане на амфитеатрална площадка в парка Св. Марина. Предполагам, че за следващото лято тя ще е факт", посочи Чапевова. Община Созопол изпълнява и няколко мерки от ОП "Административен капацитет" за различни обучения на служителите.