По-хубаво ли е с обрязан?

Общество

13-10-2013, 11:12

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Естетическият критерий също е неясен – гъба или маркуч. Вие кое избиратe?

Лятна вечер в турското черноморско градче Къйкьой (до 1920 г. е било гръцко – Мидия). Леко сюрреална сцена – грозна малка кооперация, пред нея кален двор с тук-таме останала тревица. В двора са опънати гирлянди от жици с накачени голи крушки, пред входа на кооперацията на златен трон седи момченце с корона, а около него празнично облечени лелки, чичовци и каки играят хоро – не българско, разбира се. Празнична музика, цър-пър, изобщо нещо като сватба. Преобладаващите цветове на облеклата - пурпурно, лилаво, пембено, зелено, черно и златно. Питаме какво става. Това е тържество по случай обрязването на 10-11-годишното момче с короната. Свиваме се от ужас и съчувствие към преживялото операция дете. Турците бързо ни уверяват, че младежът е обрязан още при раждането, но просто сега празнуват – такава била традицията.

За нас българите обрязването винаги се е свързвало с израза “рязан турчин”. Всъщност един от най-пенално заголените народи е американският. 75% от американските мъже са с отстранени кожички на члена. Голямата сеч там е започнала след 1980-те години, когато това е станало нещо като хигиенна мода. Една трета от мъжете по света са с рязани цеви, като 70% от тях са мюсюлмани.

Има сериозни спорове за това дали един мъж трябва да се откаже доброволно от това парченце плът. Всеизвестни са заключенията на медиците, че обрязаните мъже по-трудно прихващат СПИН. Но дали е по-добре да се прави секс с обрязан или с необрязан член? И възможно ли е жена със завързани очи да познае дали го прави с пенис с кожичка или без?

Първо, да разгледаме нещата от мъжка гледна точка. Казват, че членовете на мъжете, които си нямат защитна качулка да им пази главичките от несгоди и протърквания, загрубяват. От постоянния допир с бельото върховете на пенисите им стават по-нечувствителни. Което може да се възприеме и като плюс, понеже пък така издържат по-дълго при секс.

Но едва ли има начин загубата на чувствителност да бъде обективно измерена. Първо, защото голяма част от обрязаните мъже са загубили скъпоценната кожа в бебешките си години и, второ, дори и да са се простили с нея в зряла възраст, загрубяването става постепенно, така че едва ли биха могли да преценят.

Впрочем много момчета дори не знаят дали са били обрязани, или не и тънат в срам и невежествена тъма.

Ако сте от тези, които се съмняват, а не можете да попитате вашите, ето как ще познаете. Свалете гащите. Погледнете надолу. Ако пенисът ви прилича на гъбка, значи сте обрязан. Ако наподобява градински маркуч – значи не. Толкова е лесно.

Ако предстои да вземете информирано решение дали да се подложите на операцията, има аргументи, които биха могли да ви откажат. Ето един: при орален секс жената не може да напъха езика си и да направи едно кръгче между препуциума и главичката. Не са ви го правили? Жалко! Твърдят, че е много приятно да бъдеш облизан едновременно отвътре и отвън.

Друг аргумент в полза на градинския маркуч е, че има множество нервни клетки, които са разположени ВЪРХУ препуциума и при отрязването му мъжете губят част от усещанията си.

Ето какво споделя 43-годишният Боби, който на 26 г. е решил да си направи операция. “Не болеше много. Все едно си на зъболекар. При правилни грижи раната заздравява бързо. На мен ми го направиха в петък. Целия ден лежах вкъщи, но до понеделника си бях окей. Някъде след 3-4 седмици можех да... нали се сещаш? Сексът е много по-добре, като си обрязан.” Кирил, 34-годишен, изтъква друго предимство. “Нямам проблеми с презервативите. Много по-лесно е, като не трябва да издърпваш кожичката. А и така е по-красиво.” Но това е въпрос на лично предпочитание. Според някои по-красив е естественият вид на пениса.

За жените ползата от обрязването е най-вече при оралната любов. От 23 анкетирани дами, които са пробвали и двата модела, само две биха разпознали, ако са със завързани очи, дали ги обладава мъж със или без кожа. “Усещането е за пълнота и чистота”, твърди едната от двете дами. Според другата “главичката е по-твърда и изпъната”. При анален секс нито една от запитаните не е отговорила, че може да направи разлика. Не биха усетили обрязания и през презерватив. Смята се, че когато членът не е обрязан, при половия акт се получава едно приплъзване на кожата, което е приятно и не наранява нежните вагинални стени.

Всичките 23 участнички казват, че нещата стоят съвсем по друг начин, когато се стигне дотам да хванат в ръка или да засмучат члена. Разликата е, че ако масажира пениса на необрязан мъж партньорката може да използва излишната кожа, като я плъзга нагоре-надолу по пениса. Това според някои се усеща и при половия акт. С две изречения – с необрязан мъж движението е по-гладко.

“Когато правиш свирка, излишната кожа позволява устните да са плътно прилепнали, докато той се плъзга навътре-навън – обяснява Мария, която е на 47 г. - Същото е и при секса. Можеш да го стиснеш здраво с мускулите си и той пак ще може да се движи. Като се обреже един мъж, това няма как да стане. Трябва да използвате лубрикант, дори и за да го мастурбираш.”

За сметка на това обрязаните са по-чисти и по-малко миришат, твърдят жените с такъв опит. Липсата на кожа, покриваща главата, създава по-малки възможности за образуване на смегма. Влажните гънки допринасят и за развъждането на миришещи бактерии. При уриниране понякога в тях се задържа капчица урина, която съвсем вмирисва положението. Но това също е доста относително и е въпрос на лична хигиена.

И така на въпроса “с обрязан или не?” не можем да дадем еднозначен отговор. За едни удоволствието от проникването на оголената глава на пениса е по-голямо, за други важно е да се хлъзга във вагината. Трети просто държат на хигиената до такава степен, че отказват да правят орален секс с необрязани.

Естетическият критерий също е неясен – гъба или маркуч. Вие кое избиратe?

ФАКТИ

1.При обрязаните мъже са по-редки случаите на човешкия папиломавирус. Това значава, че намалява риска от рак на матката при жените. Намаляват и засегнатите от рак на пениса, който обаче по принцип е твърде рядко заболяване (1 на 100 000 в развитите страни, в неразвитите - по-висок).

2.Предпазва донякъде от сифилис, генитален херпес, хламидия и трихомони - наблюдават се 28% по-малко инфекции при обрязаните.

3.По-малко вероятно е да хванеш СПИН, ако си хетеросексуален и обрязан.(24 часа)