Обявиха национален конкурс за паметник на Васил Левски

Община Свиленград, съвместно със сдружение „Аз обичам България“ и Съюза на архитектите в България, обявяват национален конкурс за изработване на идеен архитектурен и художествено – пластичен проект за изграждане на Мемориален комплекс „Васил Левски“,  в местността „Левката“ край Свиленград.

За да е пълна прозрачността организаторите обявяват конкурс – победителят, от който ще бъде избран от жури в началото на 2014-а година.   Изграждането на мемориалния комплекс „Васил Левски“ е определено за 2017-а година, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата.          

Наградният фонд за конкурса е 35 000 лева. А основната идея на инициаторите е да реализират монумента на територията на България като символ на колективната памет, която да сплоти българите във време на финансова и духовна криза.

Значимостта на начинанието изисква събиране и концентриране на най-доброто, с което разполагаме като нация.  Затова ще бъде даден шанс на всяка конструктивна идея и предложение, за да се съчетаят успешно внушението на мемориалa и смисълът на това да си българин.

Целта на инициативата е на входа на модерна Европа да приветства протегнатата ръка на Апостола, представен по модерен, спокоен и запомнящ се начин.            


*Желаещите да получат повече информация и да участват в конкурса трябва да се регистрират като свалят свободно от интернет страницата на проекта конкурсната документация www.pametnik.bg. Срокът за регистрация е 31.10.2013 г.