БГ доктори откриха нова болест

Животът

13-10-2013, 13:52

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

За момента лечение няма

Български лекари откриха нова болест, покосяваща мускулите.  Заболяването се нарича автономно-доминантна спинална мускулна атрофия. То вече е световно признато, а подобни случаи са засечени на още два континента, съобщи БТВ. Заболелите страдат от слабост на мускулите, причинена от генетично изменение, обясни пред „Монитор” началникът на Клиниката по неврология при Александровска болница проф. Ивайло Търнев.

За момента лечение няма но откриването на гена е предпоставка за намиране на лек”, добави проф. Търнев. Единственото решение за заболелите за момента е рехабилитацията. Болестта се предава от поколение на поколение и покосява най-вече краката. Затова болните изпитват трудности при ходене, изкачване на стълби и изправяне от клекнало положение. Походката им пък често е съпроводена с клатушкания.  Болестта е коварна, защото един безобиден грип може лесно да прерасне в тежка инфекция или пневмония при страдащите от  мускулна атрофия, обясни д-р Теодора Чамова, която също е участвала в проучването. Заболяването било засечено за първи път при семейство от село Яворница, край Петрич, преди 14 години, разказа още проф. Търнев. Тогава той заедно със своя екип започнал да проучва болестта. Няколко години по-късно лекарите ни открили и второ семейство, което страда от заболяването в Свиленград.

„За момента лечение няма, откриването на гена обаче е предпоставка за намиране на лек”, добави проф. Търнев. Единственото решение за заболелите в момента е рехабилитацията. Болестта се предава от поколение на поколение и рискът да се предаде от бременна жена на плода е 50 на 50. Чрез изследване обаче бъдещата майка може да разбере дали е предала заболяването си на бебето.

Такъв тест може  да се направи два месеца след зачеването, обясни проф. Търнев. Откритието на нашите лекари е публикувано в списанието „The American journal of human genetics”. В проучването е участвал и проф. Иван Литвиненко от Катедрата по педиатрия в Детска неврология, както и други лекари. Новата болест е 11-ото поред медицинско откритие на този екип./"Монитор"