Бургас е първенец по ръст на имотните продажби

Парите

14-10-2013, 10:53

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Купувачи по морето има и от Казахстан

Освен за руснаците българските курорти са станали привлекателни и за купувачи на ваканционни имоти от Украйна, Беларус и Казахстан. Това показват наблюденията на брокерите от изминалото лято.

България от години е предпочитана дестинация за руснаците, но изборът на жителите на страни като Беларус и Украйна беше насочен по-скоро към Испания, Италия, Хърватия.
През последната година поради проруските настроения, които има в родните им държави, представителите на тези страни започват да следват стъпките на руснаците. Така украинци и беларуси се появиха по-осезаемо и на българския пазар, като очакването е тенденцията да се запази, прогнозират от инвестиционната компания "Грийн лайф".

Въпреки че всички хора търсят спокойствие, красива природа, ниски цени, фактори като религия и общо настроение на местните към чужденците оказват влияние върху избора. 
По тези причини Дубай е избиран най-вече от гражданите на Казахстан, които обаче през последните месеци също се появяват на българския имотен пазар.

Според анализа на компанията около 70% от купувачите търсят имоти за целогодишно ползване. Те могат да бъдат категоризирани основно в 2 групи. Около 30% от хората предпочитат големите градове, а останалите избират да се обособят в общности в по-малките населени места по Черноморието.

Експертите разделят на две групи руснаците, които идват в България, за да пребивават постоянно в страната. Едната група обхваща пенсионерите, обикновено над 60-годишна възраст, които търсят спокойствието на родното Черноморие. Втората група са по-млади семейства с деца, които решават да започнат живота си наново в България. Обикновено те стартират с малък бизнес най-вече в сферата на хранително-вкусовата промишленост - отварят малки магазини и ресторанти. Някои дори вече осигурявали значителна част от работните места в съответното населено място.

Средният бюджет на купувачите по морето остава около 50  000 евро. Най-често е предвиден за покупка на едностайно жилище в комплекс, подходящ за целогодишно живеене.

За руския купувач има няколко определящи избора му фактора - колко от неговите близки или познати са избрали същото населено място, дори същия квартал; доколко мястото е близо до морето; какво е отношението на местната власт към руските граждани и тяхното желание да пребивават постоянно и да развиват бизнес в региона.

Според участниците на пазара сделките с ваканционни имоти са се увеличили с 10% през изминалото лято спрямо 2012 г., а запитванията нараснали с 16 на сто. 
По данни на "Грийн лайф" цените на ваканционните имоти в основните курорти по Черноморието са се понижили леко. В Слънчев бряг например кв. м вървял между 290 и 580 евро към края на септември 2013 г. при 300-600 евро/кв. м през август миналата година.

Спад има и в Созопол и Поморие. Статистиката на "Бългериан пропъртис" обаче показва противоположната тенденция. В Слънчев бряг цените били отчели увеличение със 7,05% на годишна база. Само през септември имало спад от 0,75 на сто.
В зимния курорт Банско също имало понижение от 2,94% през този септември спрямо същия месец на миналата година. В София спадът в цените бил средно 7,24 на сто за година, а във Варна - с 1,91 на сто.

Сделките в страната с ръст от 1,42%, в Бургас - с 23%

Слабо повишение на сделките с имоти отчита Агенцията по вписванията през третото тримесечие. На годишна база в страната са се продали общо 59 475 имота, което е ръст от 1,42% на годишна база.

53% от всички сделки, или 31 767, са в областните градове. Те са се увеличили с 5,35% за година, показват изчисленията на "Бългериан пропъртис".

Бургас е първенец по ръст в продажбите. В разгара на летния сезон сделките в морския град са отчели увеличение с 23,43% спрямо година по-рано. Според брокерите обяснението е процесът на възстановяване на имотния пазар в морските региони, но и в допълнителното нарастване на интереса към България от страна най-вече на руски и украински туристи. Във Варна ръстът е по-малък - с 10,77%, но пак е над средното нарастване в областните градове.

Ръст има в покупко-продажбите в София - от 4210 през третото тримесечие на 2012 г. на 4536 през същото на тази година. Това е нарастване от 7,74%. Подобно е положението и в Пловдив, където сделките са се увеличили със 7,64% на годишна база./24 часа