Смятат по нова формула данъка за коли

Търсят се начини да не се увеличава данъкът за част от по-старите автомобили

Да не се увеличава данъкът за част от по-старите автомобили, обмислят във финансовото министерство. Според предложените сега промени в закона за местните данъци и такси от догодина 30% отстъпка от налога ще ползват колите с мощност до 100 конски сили, произведени след 2000 г., а 50% - за тези след 2009 г., пише "24 часа".

За возилата преди 2000 г. няма да има отстъпка. Това би довело до двойно увеличение на данъка за тях, тъй като сега ползват 50% намаление, ако са с катализатор. За да се смекчи повишението, се обмисля да бъдат намалени коефициентите, с които се увеличава данъкът. В момента за 5-годишните коли той е 2,8, а за тези от 5 до 14 г. е 1,5.

До разработването на компромисен вариант за данъка се стигна при разискването му през миналата седмица от депутатите от бюджетната комисия. Тогава от опозицията изразиха несъгласие с предложените текстове, тъй като увеличението на налога щяло да засегне хората с най-ниски доходи. В същото време обаче трябвало да се запазят стимулите за покупка на автомобили, които отговарят на най-новите изисквания за опазване на околната среда.