Дават ”майчинство” и след осиновяване

Мисия Пловдив

14-10-2013, 12:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Привилегиите важат за деца до 5-годишна възраст

Родителите-осиновители на деца до 5 години трябва да ползват платен двугодишен отпуск подобно на биологичните родители. Причината е, че те имат нужда от по-близък контакт в началото на своя съвместен живот, за да се опознаят, да свикнат заедно и да станат семейство, коментира пловдивският депутат Захари Георгиев.

Промените в закона вече са подкрепени единодушно от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерството на труда и социалната политика. От финансовото министерство пък са на мнение, че мярката няма да се отрази негативно, посочи още Георгиев.

С промените се предвижда финансовото стимулиране да започне от датата на осиновяване. За първата година сумата е 90% от получаваното до този момент трудово възнаграждение, а за втората година - в размер на минималната работна заплата, уточни пловдивският народен представител.

Законопроектът е спешен и поради приетата от предишните управляващи стратегия за деинституализация на децата от домовете, което трябва да стане до края на тази година, подчерта Захари Георгиев.