Трудов договор и заплата за стажантите

Общество

14-10-2013, 15:22

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Идеята тепърва се обсъжда от синдикати, работодатели и правителство

Новото предложение на правителството е фирмите, които наемат стажанти, да сключват задължително трудови договори с тях.

Синдикатите предлагат за стажант да се смята лице до 29 годишна възраст, завършило средно професионално или висше образование, без практически опит, регистрирано в бюро по труда.

Синдикати и част от бизнеса предлагат задължителния трудов договор в този вид работни отношения да бъде за срок до една година. Част от работодателите искат да се въведе нов тип срочен договор за стажуване - да няма ограничения в срока му, но пък да има клауза за изпитателен срок до 1 година.

"След като са се харесали и са подписали трудов договор, в рамките на до 3 години този човек ще работи на това работно място, а не някой друг работодател да го открадне”, каза Камен Колев от Българска стопанска камара. Затова трябва да има ангажимент последващият трудов договор след стажантския да е за срок до 3 години.

Синдикатите предлагат стажанта да получава минимална работна заплата. По-щедрите работодатели смятат за уместно младият човек да получава 70% от заплатата, която фирмата дава за работното място, за което го обучава. Друга част от бизнеса настоява, при определени условия, работодателят да има право да не плаща на стажанта, а осигуровките да се поемат от държавата. След стажа работодателят ще определя комисия, която ще изпитва младия човек. След това ще издава удостоверение за преминат стаж, както и препоръка за работа.

В специалните договори за стажуване ще се регламентира и работното време, каква част от него ще бъде за обучение и каква част за практика. Стажантът ще има и определен наставник, който ще го въвежда в работата.

Новите правила няма да важат в случаите, когато стажът е част от учебната програма на училище или университет.