Орешарски честити Курбан Байрам, забрави Петковден

Турски бизнесмен откри най-големия диализен център у нас

В Пловдив официално бе открит най-големият самостоятелен диализен център в България. Апаратура от най-висок клас, скъпи медикаменти и експерти от Германия ще правят по-лек живота на 150 болни.

Центърът е дело на “Фърст Диализис Сървисиз – България ЕАД” /ФДС – България/. Собственик на дружеството е бизнесменът и вицепрезидент на турската бъбречна фондация - Сердар Ераслан.

За рязането на лентата на Центъра специално пристигнаха министрите на здравеопазването Таня Андреева и социалният д-р Хасан Адемов. В двора на Транспортна болница бе и д-р Нигяр Джафер – председател на Комисията по здравеопазване.

Д-р Валери Цеков, изп. директор на ФДС-България, тържествено изчете поздравителен адрес, изпратен от премиера Пламен Орешарски. В него министър-председателят официално честити Курбан Байрам. Може би в знак на благодарност към турските партньори по здравния проект. Празникът на мюсюлманите бе споменаван още няколко пъти по време на церемонията. Присъстващите не чуха и дума за деня на Света Петка Българска. На 14 октомври християните отбелязват големия църковен празник. А за св. Петка (Параскева) се знае, че е закрилница на децата и пази семейството и рода.

В Пловдив и областта 450 души се нуждаят от хемодиализа. Част от пациентите не доживяват лечението. Над 2000 българи чакат за трансплантация, половината от тях се молят за здрав бъбрек.

Диализният център работи от 6 месеца. Капацитетът е за 150 пациенти. Сега се лекуват близо 95 болни. Най-добрата диализа, която човек може да направи в момента в страната, е тук, каза д-р Цеков.

Пациентите се превозват с такси, за да е по-удобно, съобщиха още от лечебното заведение.