Гости от чужбина искат нов Закон за българите в чужбина

Животът

14-10-2013, 16:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Кауза: България образователен лидер на Балканите

България да стане образователен център в региона. Това предложи по време на световната среща на българските медии Иван Сотиров от изданието ”България сега” – Чикаго. Той посочи, че родината ни има нужните традиции, кадри и дори в момента приема множество чужди студенти. Нужна е само политическа воля и финансиране. Това може да е следващата национална кауза, изтъкна жулналистът пред гостите на форума. Негова колежка пък призова за обединение около приемането на нов Закон за българите в чужбина, който да намали административните проблеми на нашенците, които живеят зад граница или имат двойно гражданство.

Искам да подкрепя тези каузи – тов заяви лекторът Соломон Паси. Той изтъкна, че заветното ”ще се оправим” ще се случи, когато всеки българин прегърне своя собствена кауза извън преките му служебни задължения. Трябва да се подкрепяме, вместо да се поддаваме на негативизма и да търсим кусури, изтъкна Паси. Той посочи, че след големите национални каузи на XIX и XX век и влизането ни в НАТО и ЕС е дошло време от териториалните да се обърнем към икономическите, техническите и общоевропесйките каузи.

Нова кауза може да е включването на България в Европейската космическа агенция или общодостъпен безжичен интернет за всички европейци, изтъкна Паси. Той даде и пример с изтриване веднъж и завинаги на българската следа в атенатата срещу папа Йоан-Павел II и поддържане на проекта за Българската антарктическа станция на остров Ливингстън, озаглавен ”България на три океана”.