Йорданка Фандъкова е Кмет на годината

Kmeta.bg раздаде отличията в първия по рода си конкурс, излъчил най-успешните градоначалници в България

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е носителят на наградата "Кмет на годината 2013". Призовете в първото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, бяха връчени на тържествена церемония в курортен комплекс Албена, където в момента се провежда деветата годишна среща на местните власти. 
Отличия от конкурса "Кмет на годината" получиха градоначалниците на Бургас, Разлог, Шумен, Велико Търново, Добрич, Крумовград, Разград, Стара Загора и Неделино. Номинирани за спечелване на призовете в деветте категории на конкурса бяха всички 264 управници на общини в страната. Самите те имаха право да участват в гласуването, което определи победителите. 
Кметът на Бургас Димитър Николов получи наградата в категорията "Успешно привличане на инвестиции". Като първи в "Успешно усвояване на евросредства" градоначалниците поставиха кметът на Разлог Красимир Герчев. 
Признанието "Благоустрояване на градска среда" заслужи кметът на Шумен Красимир Костов. Отличието в категорията "Развитие на туризма" бе връчено на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Добрич бе удостоен с наградата за "Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца". Приза получи кметът на града Детелина Николова. 
Вотът на градоначалниците постави кметът на Крумовград Себихан Мехмед на първо място в категорията "Опазване на природата". Призът "Поддържане и развитие на спорта в града" бе връчен на Денчо Бояджиев, кмет на Разград.
Титлата "Кмет на гражданите" си поделиха управниците на Стара Загора и Неделино. Това беше единствената категория, в която гласуването беше отворено за всички граждани.   
Големите победители в първия по рода си конкурс "Кмет на годината" получиха специално изработени кристални статуетки, както и грамоти. 
"Бихме искали да дадем награда на всеки кмет. Защото, сигурен съм, а вероятно и всички вие тук, че всеки кмет е направил за общината и хората неща, които заслужават награда!", отбеляза в словото си изпълнителният директор на Kmeta.bg Боян Томов. "Благодарение на конкурса ние ще покажем на българските кметове, че работата им се следи и че се оценява. Ще покажем добрите практики и ще откроим отделните стъпки към постигането им", заяви още той, подчертавайки, че мисията на Kmeta.bg е да покаже колко е важна ролята на градоначалниците за цялостното управление на страната.
Победителите в надпреварата на Kmeta.bg бяха избрани чрез онлайн гласуване на сайта на конкурса - konkurs.kmeta.bg. То стартира на 23 септември и приключи в 00:00 часа на 12 октомври.
Медийни партньори на инициативата на Kmeta.bg са БНТ, БНР, телевизия Bulgaria on air, агенция "Фокус", списание "Икономика" и икономическият сайт Economic.bg.

Церемонията по връчване на наградите ще се излъчи по БНТ тази вечер от 22 часа.