Грипът в Бургас нанесе първи удар

Животът

15-10-2013, 08:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Над 400 седмично влизат при джипитата с общи симптоми

Първата грипна вълна вече удари Бургас. От 120 души с остри респираторни заболявания, отчетени седмично в регистрите на Районния център по здравеопазване, през октомври техният брой е скочил двойно и дори тройно нагоре. 

Общите симптоми на коварните вируси наподобяват тези на лека настинка, но с далеч по-сериозни оплаквания от страна на пациентите, обясняват общопрактикуващите лекари. Първоначално заболяването започва с обща отпадналост и силно главоболие, придружени от давеща кашлица и болки в гърдите. Няколко дни по-късно се появяват хрема, сълзене и парене на очите.

Симптомите продължават в най-добрия случай около 5 дни. При повечето пациенти обаче неприятните секрети продължават обилно да се отделят повече от седмица, а кашлицата се изменя.

Според лекарите най-добре е бургазлии да не залагат на самолечението с различни препарати, както и със свободния прием на антибиотици, които при този вид заболявания рядко са ефективни. В случай, че симптомите не отшумят за седмица е желателно пациентите да потърсят лекарска помощ.