Дишаме най-мръсния въздух в Европа

Замърсяването в столицата е очевидно

Задръж въздуха си, ако посещаваш България. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение, с която да е друга страна в Европа.

Това сочи ново проучване на Европейската агенция по околната среда, цитирано от вестник „Ню Йорк таймс".

Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници, пише news.bg.

Те могат да доведат до здравословни проблеми - от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха, според проучването.

Замърсяването в българската столица София е очевидно за всеки, който е бил там.
Когато облечеш изпрана бяла тениска и се разходиш за няколко часа в София, вкъщи виждаш, че яката и предната част на тениската са жълто-сиви", казва 25-годишният студент Алекс Меламид, който живее в града с около 1,2 милиона души население.

Понякога аз изпробвам следния експеримент: Разхождам се в София и нищо не докосвам, когато се върна и си измия ръцете, сапунът става мръсен", поясни той.

Но България не е единствената страна с предизвикателствата на качеството на въздуха. Докато градовете в България водят по концентрация на частиците, Полша е чест подгласник и градовете в северната част на Италия водят по проблеми с озона, според отделно проучване, проведено от същата агенция.

Като цяло през последните 10 години - докладите са от 2002 до 2011 година - се забелязва намаляване на замърсяването в Европа. Но частиците и озонът остават проблем.

В доклад за 2011 година на ООН се отбелязва, че България, заедно с Армения и Румъния, водят в света по смъртни случай от замърсяване на въздуха.

Четири от петте европейски града, в които има най-високи нива на такива частици, са в България. На върха в списъка е Перник. Високите концентрации на частици са открити във въздуха в Перник в около половината от годината ( около 180 дни), в сравнение с 15 дни през годината в Париж и Щутгарт.

В първите пет града влизат също Пловдив ( 161 дни), Краков ( 150.5 дни), Плевен ( 150 дни) и Добрич (145 дни). Останалите пет града от десетката са в Полша.

Част от проблема в България е свързан и с използването на дърва за отопление.