Делян Пеевски пише нов закон за собствеността на медиите

Политика

15-10-2013, 11:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДПС се прицели в собствеността на Краси Гергов в bTV

С новия закон ДПС се прицели в собствеността на Гергов в bTV

Делян Пеевски се оказа съвносител на проекта на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения, с който ще се забрани офшорни фирми да участват в управлението на медиите.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев още вчера обяви, че тази седмица ще внесе проект на закон, с който ще се определи къде могат да участват и къде не офшорни фирми. Проектът на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения предвижда налагането на 20 забрани къде не могат да участват офшорни фирми, каза Цонев, който е и председател на комисията по бюджет и финанси в парламента. “Има 20 забрани в закона къде не могат да участват офшорните фирми. В закона има точка за офшорни компании, които няма да могат да бъдат издатели нито на печатни медии, нито на радиа и телевизии”, каза Цонев. Основната медия, в която част от собствеността е на офшорна фирма, е bTV. Зад офшорката стои рекламният бос Красимир Гергов. От интервюто на Цонев не стана ясно дали сред 20-те забрани попада и забрана офшорки да притежават например пенсионни компании. Въпросът стана актуален, след като офшорка се опита да купи най-големия пенсионен фонд в България – “Доверие”.

По думите на Цонев Делян Пеевски лично е писал текстовете, свързани с медиите. "Искам да ви кажа, че точките за медиите лично той ги добави… Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговорът”, каза Йордан Цонев. Той показа печатното копие на подготвения законопроект.

Цонев не отговори на въпроса кога Делян Пеевски ще дойде на работа в парламента. Откакто беше възстановен като депутат от Конституционния съд, синът на Ирена Кръстева не се е появявал в Народното събрание. Радетелят за прозрачност на собствеността Делян Пеевски реално контролира медиите в “Нова българска медийна група”, но не е официалният им собственик – те се притежават от майка му. Сред тях са “Телеграф”, “Монитор”, “Меридиан мач”, TV7, сайтове, списания.

Смята се, че с ограничението за офшорки в управата на медиите ДПС се е прицелило в медиите Красимир Гергов.