„Филиповци”- новият Вегас до "Люлин"

Животът

15-10-2013, 11:31

Автор:

Костадин Симеонов

Всичко от Автора

Канализация, водопровод и електричество ще бъдат изградени в столичния квартал "Филиповци". Ромите сами ще си строят жилищата

 В плана за нов облик на „Филиповци” са заложени и две детски градини, а училището в центъра на квартала ще бъде разширено и модернизирано.

Новите жилища за ромите ще са с площ около 40 кв. м.  и е предвидено в тях да живеят 5-6 човека. За строежа на къщите общината ще търси европейски пари, а за строителството им ще бъдат ангажирани самите обитатели на квартала.

"Разговорите, които се водят със самата ромска общност, са те да участват в строителството, т.е. те да имат техен принос. Те ще участват като работници", коментира пред bTV главният архитект на София Петър Диков.

Новите постройки ще са общинска собственост. Вместо да се продават новите къщи, те ще бъдат давани под наем от ромите в квартала.

"Ние не можем да си позволим разхищение на публични средства, от друга страна не можем да си позволим процесите в тези квартали да продължат", каза архитекта на София.

Местните хора посрещат идеята със смесени чувства.

Жителите на „Филиповци” са притеснени от идеята за фамилни къщи с площ от 40 кв. м, защото смятат, че пространството ще бъде твърде малко.

Кметът на район "Люлин" Милко Младенов побърза да уточни, че големи семейства няма да бъдат настанявани в малки постройки.

 Новия  модерен квартал „Филиповци” ще се изгражда поетапно.