Сезират КДЗ за хотела, отказал достъп на незрящ бургазлия с куче-водач

Животът

15-10-2013, 15:19

Снимка:

"Очи на четири лапи"

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отказаха достъп до хотел на незрящ с куче водач

Живко Велков имал резервация, но не го пуснали, защото в сградата нямало клетки за животни

Непознат мъж е завел иск в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в полза на незрящия бургазлия, на когото бе отказан достъп в хотел, защото бил придружен от куче водач. 

Това съобщи Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи" пред "Новинар".

Както Burgasutre писа в края на август управата на хотел във Велинград отказа да допусне бургазлията с дипломираното куче водач Арис, защото нямали условия и клетки за животни, а освен това останалите гости не гледали на кучетата с добро око.

Веднага след случая от фондацията алармираха, че това е пореден пример за нарушаване на Закона за интеграция на хората с увреждания.

"Искът е заведен от непознат за нас човек – Радослав Стоянов", обясни Албена Алексиева.

Тя е впечатлена, че искът, свързан с този инцидент, е заведен от трета страна. По думите й сме свидетели на един нов процес и на пробуждане на гражданското общество у нас. От Комисията за защита от дискриминация са поискали контакт с незрящия мъж чрез фондация "Очи на четири лапи" и тепърва ще се изяснява дали Велков е станал жертва на дискриминация или не.

Има заведена процедура и във връзка със случая на Вяра Младенова, която не бе допусната до клон на банка в столицата в края на януари.