Гданск в шок от статуя на съветски войник, изнасилващ бременна германка

Без цензура

15-10-2013, 16:03

Снимка:

Дейли мейл

Автор:

Костадин Симеонов

Всичко от Автора

Скандалната творба е дело на Йежи Богдан Шумчик, студент пети курс в Академията за изящни изкуства в Гданск, Полша

Шумчик предизвика общественото недоволство с творбата си, изобразяваща как съветски войник, насилва бременна германка. Авторът дори е бил задържан и разпитан от полицията, след което бил освободен.

Вдъхновението на поляка за творбата дошло, след като прочел, че през 1944-1945г. много германки, са били изнасилени от войници на настъпващата Червена армия, а някои от тях дори многократно.

В събота вечер студентът поставил статуята си не къде да е, а на Алеята на победата, водеща към мемориала на Съветската армия в града. Няколко часа по-късно творбата е демонтирана, след като възмутени граждани се обадили в полицията.

Шумчик нарекъл работата си „Frau, komm” (Жено, ела). Така според множество свидетелства на изнасилени германки, са се обръщали към тях насилвачите им - съветските войници.


За идеята, вложена в творбата, студентът казва : "Скулптурата изобразява изнасилване- без цензура и без евфемизми. Композицията разказва за трагедиите на жените в онези години. За случилото се и до днес малко се говори в нашата история.”

 „Много исках да видя реакцията на хората, но на тях не им бе дадена възможност да я видят. Извинявам се, ако съм обидил някого с тази работа", коментира Шумчик след като творбата му е махната от алеята пред мемориала.

Извинявам се, ако съм обидил някого с тази работа", коментира Шумчик след като творбата му е махната от алеята пред мемориала.

Някои историци твърдят, че при настъплението на немците в СССР нацистките войски са изнасилвали жени.  След това настъпващата Червена армия е извършвала същото при окупацията на Германия.