Маминко, я съм се посрала!

Спорт

16-10-2013, 00:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 30 000 на стадиона

България трагична и срещу Чехия на "Васил Левски"

Българският национален отбор по футбол приключи със загуба с 0:1 на Чехия в световните квалификации, пише Sportline.bg. Пред 35 хиляди български привърженици изпълнили трибуните на стадион "Васил Левски" българите не успяха да се противопоставят на своя съперник, като преди срещата все още имахме шанс за бараж за класиране на Мондиал 2014.

 

Поражението, дошло след един от най-слабите мачове за тима на Любо Пенев в тази кампания, ни оставя и много назад в класиране в група В, където до момента заемахме втора позиция. Завършваме с 13 т. с три победи, четири равенства и три загуби в световните квалификации.

 

Селекционерът на "лъвовете" Любослав Пенев заложи на схема с двама нападатели - Емил Гъргоров и Венцислав Христов, който дебютира от първата минута за "трикольорите". За чехите в предни позиции излязоха Либор Козак и Вацлав Кадлец. 

 

Първите 30 минути от двубоя преминаваха в почти непрекъснато владение на топката от страна на България. Нашият тим обаче така и не създаде нито едно чисто голово положение, а само центрираше в пеналта, откъдето високите защитници на Чехия нямаха проблеми да отразяват топката.

Двете най-добри възможности за гол през първия половин час бяха на сметката на Чехия. В 14-та минута Либор Козяк сам срещу Владислав Стоянов стреля високо над вратата му, а в 27-та минута стражът на България спаси страхотна ситуация, при която Петер Ирачек отправи към него бомбен шут от десетина метра. И в двата случая грешки на българската отбрана оставиха самички Козяк и Ирачек, очи в очи със Стоянов.

В минутите след 30-та Чехия дори осъществи натиск и се разигра много, опитвайки с повече физическа мощ да насищат наказателното ни поле, и отново успяха да стигнат до няколко интересни ситуации пред Стоянов.

Последва лек отговор от българските футболисти, като в 38-та минута бе и най-чистата голова ситуация за нашите играчи през първото полувреме. Емил Гъргоров центрира от пряк свободен удар, но Иван Иванов изпрати топката с глава в аут.В 45-та минута за трети път през първото полувреме само късметът спаси България. След центриране отляво, Либор Козак засече отлично с глава на далечната греда, но страничният стълб се оказа последен помощник на Владислав Стоянов.

 

На почивката Любо Пенев направи една промяна в състава, пускайки в игра Димитър Рангелов. Именно Рангелов с фантастичен удар принуди Петър Чех да показва пълната си класа в 49-та минута. След това и Станислав Манолев опита да стреля с глава, след корнер, и топката прелетя много близо покрай вратата на гостите.

От нищото, поне за второто полувреме, Чехия стигна до първи гол в мача. В 52-та минута Борек Докал стреля от 22-23 метра, фронтално срещу вратата, Владислав Стоянов не успя да се намеси подобаващо, и топката се оплете в мрежата му.

Ивелин Попов и Митко Рангелов пак тестваха страхотния рефлекс на Чех, но не успяха да го преодолеят, а завърналият се в националния тим Маркиньос опита далечен шут, минал над вратата.

Любо Пенев, наясно вече, че трудно ще се гонят нужните три гола до края на мача, остави финалните 20-тина минути за дебют в мъжкия национален отбор за Симеон Славчев. По този начин в последните два квалификационни мача от този цикъл първите си официални мачове за националния изиграха двама младоци - Венци Христов и Славчев.

 

Отново България не успя да приключи мача в пълен състав, и в 75-та минута Петър Занев получи втори жълт картон, и бе изгонен. Така за всичките 10 мача от квалификациите, българският състав регистрира на сметката си цели пет червени картона, с което е едноличен лидер в кампанията по този показател.