Пътеводител към служебния роман

Животът

16-10-2013, 01:32

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Практично за романтиката в офиса: с какво е добре да се съобразим

Любовните романи в офиса са вълнуващи, но крият много подводни камъни. Най-ужасната последица е да останете без работа и доходи, заради любовна история, която при други обстоятелства би могла да е успешна. Прочетете нашия пътеводител към служебните романи, за да предпазите себе си.

1. Съобразявайте се със служебната йерархия
Не е добра идея да сваляте шефа си или ваш директен подчинен. Разликата в служебната позиция не е добра предпоставка за хармонични романтични отношения. В първия случай – с шефа – рискувате да предизвикате озлоблението на колегите си, които винаги ще смятат, че всичко, което постигате, не е заради собствените ви качества, а заради специалното отношение към вас. Другият вариант е да започнете да приемате критиките на “шефа” твърде лично, което скоропостижно ще развали не само връзката, а и кариерата ви. По отношение на подчинения – добър вариант би било, ако той или вие се преместите в друг отдел.

2. Оставете романса за след работно време
Тайни срещи в залата за конференции, флиртове по време на обяд, размяна на страстни имейли...Наистина ли си мислите, че никой нищо не забелязва? Не в това, обаче, е проблема. Проблемът е в това, че докато гледате с влюбена усмивка монитора, четейки поредното романтично съобщение, колегите ви не “пасат трева”, а се питат дали въобще вършите някаква работа. Така че, най-добре, срещайте се с “обекта Х” извън работно време.

3. Не клюкарствайте
Едно от най-хубавите неща на връзките е, че има някой, с когото може да споделите как е минал деня ви на работа. Проблемът е в това, че когато и двамата работите на едно и също място, той може и да не мисли, че колежката ви по бюро е чак такава “коза”, за каквато вие я смятате. Няма смисъл да спорите с него по такива теми – по-добре избягвайте разговорите, свързани с работата ви – поне в началото.

4. Ако нещата станат сериозни помежду ви – разкрийте връзката си
Не може да спрете да мислите един за друг, виждате се всеки ден и вече говорите за съжителство. Ако ще бъдете на един адрес, нека другите да го научат от вас. Служебните романи в повечето случаи са проблем, само ако на тях се гледа, като че ли става нещо нередно.

5. Забавлявайте се
Каквото и да си говорим – служебните романи са вълнуващи. Шансът да го срещнете в коридора, в асансьора, съвместните задачи, импровизираните срещи в 17:05 ч. – това е забавно и вълнуващо. Просто не забравяйте, че най-добрият вариант е да не поставяте под общ знаменател професионалния и личния си живот – в противен случай и двата могат да пострадат.