Вранча пак ни разлюля

Новините

16-10-2013, 09:01

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трус от 5,3-та степен във Вранча

Земетресение във Вранча - 4.7 магнитуд

Трусът в Румъния бе усетен и у нас

Трусът, който стана в 22:22 часа в областта Вранча, Румъния, бе усетен и от българската страна на река Дунав, съобщава БГНЕС.

Хипоцентърът на земетресението, както е характерно за сеизмичната зона Вранча, се намира дълбоко - на 150 километра под повърхността на земята, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 138 километра северно от Букурещ. Много хора в румънската столица съобщиха за кратки вертикални движения.

Жители на Русе и Тутракан съобщиха, че са усетили земетресението.

Предишният трус в района, който на 6 октомври рано сутринта стресна повече хора от градове и села край река Дунав в България, бе почти на същото място и дълбочина. Магнитудът му тогава бе 5,3.

Както тогава, така и при труса във вторник вечерта, няма материални щети нито в Румъния, нито у нас. Трусът бе усетен и в Кишинев, Молдова.

При голяма сила на трусовете в дълбоките сеизмични огнища във Вранча, се създават вълни, които се разпространяват на големи разстояния от епицентъра.

През 1977 година земетресение във Вранча уби над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.

Разтърсена бе и цяла България,а най-силно пострада Свищов, където загинаха над 100 души.

Земетресението на 4 март 1977 г. в 21:20 часа е с магнитуд 7,4. Хипоцентърът тогава се намира на дълбочина 94 километра. Земният трус нанася щети най-вече в селищата край Дунав.