Близо 50 души в блокада под земята в мина "Черно море"

Мисия Бургас

16-10-2013, 10:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Служителите протестират заради неизплатени заплати от август

49 работници на мина "Черно море" край Бургас  от вчера отказват да излязат от забоя, заради неизплатени месечни възнаграждения от месец август. Мъжете са под земята вече повече от 12 часа, а пред мината са излезли и останалите служители, които вече са събрали подписка за протестни действия.

Те настояват за среща с правитестлото, след като с обещание за разплащане са получили едва по 180 лева като компенсация за забавянето на парите им.

Мъжете са категорични, че няма да се откажат, а напрежението расте с всеки изминал час, съобщи за Burgasutre, местният синдикален лидер на КНСБ - Здравко Тошков. Той допълни, че за случая вече са уведомени всички заинтересовани органи, а тази сутрин е имало среща и с областния управител на Бургас - Павел Маринов. Той в момента пътува за столицата за среща с министъра на икономиката и енергетиката, за да го запознае в подробности по случая с бургаските миньори. 

"Протестиращите под земята са добре. Вече им спуснахме храна и вода. Проблемът със забавянето на заплатите и осигуровките на работниците е по вина на НЕК, която не се е разплатила със своите контрагенти в страната", каза още Тошков.