Осиновени в чужбина бургаски деца се връщат в институциите

Животът

16-10-2013, 08:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Д-р Ралчева: Те просто искат да видят къде е започнал животът им, от къде са

Осиновени в чужбина бургаски деца от дома за медикосоциални грижи "Вяра, Надежда, Любов" са започнали да идват в страната, за да видят къде са родени и живели. Това разказа за Burgasutre директорката на дома д-р Пепа Ралчева. Тя допълни, че през последните три години се наблюдава осезателна промяна в нагласите на обществото, което води до все повече осиновявания от българи, отколкото от чужденци.

"Това е една много положителна тенденция, тъй като вече българите са склонни да се грижат и да отглеждат деца с увреждания, както и такива от малцинствените групи. До преди няколко години това се правеше предимно от семейства чужденци", обяснява д-р Ралчева. 

За една година броят на осиновените деца е достигнал 39 като все по-често родилките, решили да остават децата си на грижата на държавата, правят това официално с документ за осиновяване.

"Котегорично мога да кажа, че е намалял броят на изоставените деца, които родителите не са потърсили. Сега има друг проблем - връщането при нас на деца, оставени за отглеждане при биологичните си родители, които са с нисък капацитет. Следствието от това е деца с ниско тегло и тежки здравословни проблеми, причинени от лоши грижи или липса на такива. Това се наблюдава основно при лицата от ромски произход", допълни още директорката на Дома.