Медсестри преподават практика в бургаски университет

Мисия Бургас

16-10-2013, 13:57

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова лаборатория заработи в "Проф. д-р Асен Златаров"

Специалистите от МБАЛ "Дева Мария" предават многогодишния си опит на бъдещите си колеги

Десетки студенти от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" преминаха през болница "Дева Мария" на обучение за малко повече от година.

Те имат възможността  да проведат своята практика при висококвалифициран персонал в едно лечебно заведение, в което се спазва добрата медицинска практика. 

Миналия август ветренската МБАЛ бе акредитирана като база за обучение със заповед на Министерството на  здравеопазването.

Освен следдипломното си обучение за придобиване на специалност на магистър-лекари, то  лечебното заведение  стана и база за практика и преддипломен стаж на студенти от професионално направление „Здравни грижи” по специалностите „медицинска сестра” и „акушерка”.

През тази година ръководителят на Катедрата по Здравни грижи проф. Балтаджиев и гл.асистент доц. Галина Терзиева поканиха главната сестра на болница „Дева Мария”  Петя Стефанова и старшата сестра на хирургичния блок Кръстина Тодорова като техни нещатни преподаватели по практическото обучение.

„Все повече медицински сестри бягат в чужбина или се преквалифицират, заради ниския престиж на тази професия в България, както и заради лошото  заплащане и недооценяване на този труд в нашата страна”, заяви главната сестра на МБАЛ „Дева Мария”.

Тя допълни, че е имала късмета да попадне в такава болница, в която здравето, благополучието и уважението към пациентите стои на първо място.

"Тук медицинската сестра е уважавана и нейната работа се цени, както от лекарите, така и от ръководството на болницата. Гордея се, че се реализирах в една болница, която работи по световни стандарти.  Предлага една отлична база за обучение на младите специалисти, които получават не само професионални умения, но им  вдъхва и увереност и желание да се развиват в тази хуманна професия”, заяви още главната мед.сестра.

Богатият  опит и професионални успехи на двете специалистки е и водещо при изборът на бургаският университет, който има задачата да възпита качествени специалисти по здравни грижи.