Пет часа проверяваха социален център, откриха куп нарушения

Мисия Варна

16-10-2013, 14:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът разпореди проверка на социален център

Въпреки че по документи ЦОП работи със 146 деца в часовет, в които е текла проверката не се е появило нито едно

5-часова проверка на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) във Варна направиха служители на общинската администрация, съвместно с жалбоподатели, оплакали се от дейността му, научи Varnautre.bg. До инспекцията се стигна след като от НПО "Обединени варненци за Варна" входираха искане до кмета за извършване на незабавна проверка на финансовите документи и случващото се в центъра.

Центърът за обществена подкрепа е НПО, което с помощта на държавно и общинско субсидиране предоставя услуги, свързани с превенцията на изоставянето, превенцията на насилието и работата с деца със специални нужди (реинтеграция на деца от специализирани институции и превенция на отлконяващото се поведение). ЦОП работи с деца и семейства, насочени от Отдела за закрила на детето.
Сигналите описваха злоупотреби от страна на управителка Румяна Йорданова, която е обвинена и в налагане на системен психически тормоз над служителите на центъра, счетоводни нарушения и злоупотреби с дарена техника, която или се подменяла със стара или изобщо не стигала до центъра

По данни на жалбоподателите, които са присъствали през цялото време на днешната проверка информацията за нарушенията в ЦОП са се потвърдили. 

Самата директорка е признала, че на центъра се е наложило да върне неусвоени средства в размер на 80 000 лева от делегирания бюджет, заради неизпълнен капацитет. Това беше и едно от обвиненията на жалбоподателите. 

Въпреки че по документи ЦОП работи със 146 деца за петте часа, в които е текла проверката не се е появило нито едно. При толкова деца и работа с тях по график поне два пъти седмично трябваше за толкова време да минат поне 50-60 деца, пресмятат подалите сигнала.