Фирмите за "бързи" кредити - как натрупаха първоначалния си капитал?

Шефът на КЗП пита

При отпускането на т.нар. „бързи“ кредити от небанкови финансови институции наистина има много нарушения, коментира за „Класа“ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселени Златев. На 16 октомври от Върховна административна прокуратура съобщиха, че започват проверка в БНБ и КЗП относно изнесени от „Нова телевизия“ факти за големи нарушения при отпускане на „бързи кредити“ и в частност, начисляване на огромни лихвени проценти по отпусканите кредити.

По думите на Златев, в КЗП Прокуратурата ще проверява резултатие от вече извършената от комисията проверка на фирми за „бързи“ кредити и съответно дадените в тази връзка препоръки и наложените наказания.

Веселин Златев обясни, че при извършената от Комисията за защита на потребителите проверка е установено, че при някои фирми за „бързи“ кредити на гражданите се предоставя за подпис при отпускане на кредит формуляр на „договор“, в който не е упомената лихвата по заема и годишния процент на разходите (пълната цена на заема заедно с такси и комисионни), дори не и сумата на заема, а само максималната му стойност (например 5000 лв.). Така се нарушават правата на гражданите, а съответната фирма изисква неправомерно много високи лихви, стигащи понякога и над 200%.

„При някои фирми за „бързи“ кредити не е ясно и как са придобили първоначалния си капитал“, допълни шефът на КЗП.

Според Златев са правилни изказани напоследък мнения, че небанковите кредитни институции трябва от „лекия“ регистрационен режим да минат на лицензионен режим, но „това може да се предложи от депутати, а не от КЗП“.