Гроб на лекар-комарджия изровиха в Деултум

Археолозите са намерени и напълно запазени златни обеци

Римски некропол с шест погребения е разкрит южно от античния град Деултум, който се намира на територията на село Дебелт, община Средец. В един от гробовете на жена между 25 и 35 г. са намерени и напълно запазени златни обеци.

"Любопитно за археолозите е погребението на лекар", разказа директорът на музея Красимира Костова. Медикът е погребан с тубусите, в които се съхраняват инструментите му, с легенче, в което е стривал и лекарства. 

С него е било и стъклено зарче, което е знак, челекарят е бил хазартна личност.  Предстои да се извърши антропологичен анализ за да се разбере от какво са загинали и на каква възраст са хората, но погребенията са от II-III в. 

В един от гробовете, малък по размер, са намерени и детски играчки.  Некрополът е разкрит при изграждането на производствена база за профили. 
 
Доц. Людмил Вагалински е локализирал северната крепостна стена на византийския град Дебелт, с една стражева кула. Тя е изградена в средата на 5 в., разказа Красимира Костова. 
Северната част на града е била проблемна, защото от там са идвали всички нашествия - на готи, хуни, славяни, прабългари. Археолозите не са стигнали най-ниската й част, а височината й до момента е 3 м. 

По време на проучванията в античните терми са открити над 25 амфори, които са запазени изцяло.