Как да избегнем болките в ставите

Преди дъжд и застудяване ставните болки започват да напомнят за себе си. Причините са не само в понижаването на температурите през есента, но и по-голямото натоварване, което ставите са понасяли през летния сезон

При артрит особено уязвими са коленните и тазобедрените стави, както и лумбалният отдел на гръбначния стълб - т.е. онези части на тялото, които поемат неговата основна тежест. Погрешно е мнението, че от артрит страдат само хората над 60-годишна възраст. В рисковата група влизат пациенти с наднормено тегло, жените в менопауза, упражняващите физически труд, активно спортуващите.

Болката понякога идва рязко и неочаквано - с едно навеждане, завъртане на глава или вдигане на товар. Първото, което трябва да се направи в такъв случай, е да се ограничи движението. Рязкото раздвижване на засегнатата става може само да причини усложнения. След това мястото трябва да се намаже с мехлем или гел със загряващ ефект.

Ако до дни не почувствате подобрение, консултирайте се с лекар. Въздържайте се от нестероидни противовъзпалителни средства. Наистина те бързо облекчават болката, но имат странични ефекти и увеличават риска от проблеми в храносмилателната система. Продължителната им употреба могат да ви причинят дори язва на стомаха.
За да предотвратят появата на болка и да забавят процеса на износване на ставния хрущял, е желателно страдащите от артрит да провеждат физиотерапевтични процедури за разтоварване на ставите. Препоръчват се два-три пъти годишно, най-добре през пролетта и есента. Добър ефект има и умерената двигателна активност - плуване, лечебна гимнастика в седнало или легнало положение. В период на ремисия (когато липсват характерните болестни симптоми) много добре действат сероводородните бани и калолечението. Ако поддържате форма с редовно спортуване, преди тренировка трябва добре да загрявате. Може да използвате гелове, които да нанесете непосредствено преди натоварването. По този начин ще се предпазите от травми и разтежения.

Хранителният режим срещу артрит включва продукти, чиито съставки имат доказани противовъзпалителни свойства. Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини (скумрия, сьомга, херинга). Те потискат отделянето на цитокини и ензими в организма, които "разяждат" хрущялите. Редица изследвания доказват, че омега-3 киселините помагат за редуцирането на симптомите при ревматоиден артрит (подуване, затопляне на кожата, болка в ставите) и намаляват сковаността и умората. Освен по-мазните видове риба полезни са също орехите и маслото от ленено семе.


Източник: 24 часа