Юбилей на Художествена галерия – Добрич

Добрич Лайф

17-10-2013, 09:33

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Ще бъде представено изданието „Каталог 50 години Художествена галерия – Добрич”

 Художественаjd галерия l Добрич ще отбележи 50-годишнината на институцията. Екипът на галерията ще представи на 22 октомври, юбилейното издание „Каталог 50 години Художествена галерия – Добрич”. Традиция е годишнините на галерията да се съпровождат  с изследователски издания – за 40 г. е издадена „История на ХГ – Добрич” с автор Мария Паскалева, а пет години по-късно  - „Страници от архива на ХГ – Добрич” .

            Юбилейният каталог е двуезичен и включва информация за сградата, която е паметник на културата, изложбите през 50 г. история, както и репродукции на творби от различните отдели на художествения фонд. Отделено е място на добричките художници, поместени са снимки от архива на галерията от индивидуални и групови изложби, открити през различни години. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерство на културата.

            В юбилейната вечер ще бъде открита и документална изложба ”50 години Художествена галерия – Добрич”, която включва снимки и материали от историята на галерията, от големите национални изложби „Земята и хората”, които в продължение на няколко десетилетия се откриваха в Добрич, от емблематичните за галерията пленери и изложби Хартията, както и други събития. Изложбата е реализирана с подкрепата на Ротари Клуб – Добрич.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен