БАН обменя кадри с бургаската болница

Мисия Бургас

17-10-2013, 15:53

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски депутати пристигат директно от парламента за ЧРД на болница

Д-р Миразчийски прие идеята за сътрудничество, особено в сферата на научно-изследователската дейност

Пълно съдействие в сферата на научните изследвания, обмяната на кадри и всички постижения в съвременната медицина обеща на МБАЛ Бургас акад. Никола Съботинов, бивш председател на Българската академия на науките и член на сегашното й настоятелство.

Това стана ясно по време на посещение на акад. Съботинов, който дойде специално в болницата, за да изрази горещата си благодарност за грижите, които лекарите тук полагат за неговата съпруга. Наложило се преди няколко дни тя да бъде приета за лечение в Отделението по ортопедия, където се намира и в момента.

"Отделението има перфектен екип. Впечатлен съм от д-р Славин Желев, от д-р Иван Зайков, от прецизната работа на медицинските сестри и целия персонал”, сподели днес акад. Съботинов пред прокуриста на болницата д-р Бойко Миразчийски, началника на Отделението по ортопедия д-р Лъчезар Томов и колегата му д-р Иван Зайков. "Лекарите тук ми предложиха най-добрите решения, затова категорично отхвърлих варианта да преместим съпругата ми в София, каквато възможност имаше”, добави акад. Съботинов.

От своя страна д-р Бойко Миразчийски заяви, че Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ Бургас е най-голямото и най-натовареното в региона, затова лекарите тук имат богат опит и извършват от най-рутинните до най-сложните операции.

Акад. Никола Съботинов се ангажира да съдейства на Бургаската болница с литература, обмяна на опит и кадри. „Основахме няколко академични центъра в страната, като Бургаският е най-добре оборудваният и работещ такъв. Медицината става приоритет за БАН, имаме сключени договори с много болници и изследователски центрове. Предлагам следващата стъпка да бъде един такъв договор”, каза още акад. Съботинов.

Бургаската болница е база за обучение на студенти и специализанти, Благодарение на новооткрития факултет по медицински науки в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще продължи да обучава и други медицински кадри, като постепенно разширява тази дейност, каза д-р Бойко Миразчийски, който прие идеята за сътрудничество между БАН и МБАЛ Бургас, особено в сферата на научно-изследователската дейност.